Hrvatska

[TUŽNE BROJKE] Povećan broj požara u prvih sedam mjeseci

[TUŽNE BROJKE] Povećan broj požara u prvih sedam mjeseci

U prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, zabilježeno je 46 posto više požara na otvorenome prostoru dok je gledajući samo požare raslinja u istom razdoblju evidentirano povećanje od čak 70 posto.

Opožarena površina je u prošloj godini u prvih 7 mjeseci iznosila 16.153 ha dok je u tekućoj godini već zabilježena 51.962 ha, što je povećanje od čak 221 posto. U prošloj je godini zabilježeno 8.833 požara dok je u 2022. broj požara iznosi 11.323 što je povećanje od gotovo 30 posto.

Nažalost, i brojke ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u ovoj godini bilježe povećanje u odnosu na prošlu. Tako je u 2022. godini zabilježeno 16 smrtno stradalih osoba u požarima dok je u ovoj 25, uključujući i jednog vatrogasca koji je tragično nastradao gaseći požar kod Zatona 31. srpnja.

[TUŽNE BROJKE] Povećan broj požara u prvih sedam mjeseci

Zabilježeno je i povećanje broja ozlijeđenih osoba od 42 posto, od čega je zabilježeno 77 ozlijeđenih u prošloj godini dok je u ovoj čak 110. Treba navesti kako je u promatranome razdoblju manji broj ozlijeđenih vatrogasaca budući da ih je prošle godine zabilježeno 15, a ove 10 ozlijeđenih vatrogasaca u prvih sedam mjeseci.

Također, korišteno je i 30 posto više puta zrakoplova u ovoj godini u odnosu na prošlu, a u ovoj su godini zračne snage sudjelovale i u međunarodnim aktivnostima gaseći požare u Republici Sloveniji te Bosni i Hercegovini, s time da su i vatrogasci, pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi Pula, Poreč, Umag i Pazin sudjelovali u gašenju požara u Sloveniji.

Dakle, u svim kategorijama u prvih 7 mjeseci, osim požara objekata, zabilježeno je povećanje u odnosu na 2021. godinu. Budući da se nastavlja razdoblje visokih temperatura bez padalina, kao i vrlo visokog indeksa opasnosti od izbijanja požara, nužno je još jedanput upozoriti sve građane na odgovorno ponašanje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist