GradUrednički izbor

TUŽNA VIJEST Napustio nas je don Stanko Lasić

TUŽNA VIJEST Napustio nas je don Stanko Lasić

U 80. godini života ove nas je nedjelje u 6 sati napustio don Stanko Lasić, istaknuo je to katedralni župnik don Marin Lučić na misi u Katedrali koju je i prikazao za dušu pokojnog don Stanka. Tužna je to vijest za cijelu Dubrovačku biskupiju, a posebice za sve Dubrovčane koji su vezani za Katedralu u kojoj je don Stanko bio župnikom 30 godina. Don Stanko se od Katedrale oprostio na prvu nedjelju Došašća 2019. kada je umirovljen uz zahvalu i priznanje za sve što je kroz ovih 30 godina učinio za Katedralu, ali i Grad. Zdravlje mu je malo prije umirovljena bilo narušeno zbog moždanog udara kojeg je pretrpio u svibnju 2019. na putovanju s krizmanicima u Rimu. Iza njega je bilo dugo razdoblje oporavka. Inače, dr. sc. don Stanko Lasić rođen je u Jarama pokraj Širokog Brijega 6. siječnja 1942. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Dubrovniku, a filozofiju i teologiju studirao na Visokoj bogoslovnoj školi u Zadru i Centralnoj bogoslovnoj školi u Splitu. Teologiju je diplomirao na Rimokatoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1974., magisterij teoloških znanosti stekao je 1979. na istom fakultetu, a moralnu je teologiju doktorirao 1984. na Alfozijanskoj akademiji Papinskoga lateranskog sveučilišta u Rimu. Za prezbitera Dubrovačke biskupije zaređen je 29. lipnja 1967. Bio je bilježnik Biskupskoga ordinarijata u Dubrovniku (1968.-1971.), župnik Smokvice (1971.-1990.) i Čare na Korčuli (1976.-1990.).

Za vrijeme rata organizirao je duhovni život u najvećem skloništu u Državi – tvrđavi Revelin, djelovao u Crvenom križu te se tijekom blokade Dubrovnika i u poratnoj bijedi angažirao na dopremi i raspodjeli humanitarne pomoći kroz župni Caritas. Bio je generalni vikar dubrovačke biskupije, katedralni župnik u Dubrovniku, dubrovački dekan, vjeroučitelj u Gimnaziji, predavač na katehetsko-teološkim institutima u Splitu, Dubrovniku i Mostaru, član Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, Hrvatskoga kulturnog društva Napredak – Dubrovnik i Vijeća za obitelj Hrvatske biskupske konferencij. Bio je i predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva Napredak – Dubrovnik.

Don Stanko Lasić bio je imenovan župnikom Dubrovačke katedrale 1990. godine te je tu službu vršio sve do 2019. Zlatnu misu proslavio je u kolovozu 2017., a 50 godina svog svećeništva na poseban je način obilježio knjigom ‘Župnikovi zapisi i sjećanja’. 2017. dobio je nagradu za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije uz Dan županije, a zbog profesionalnog obavljanja svoje svećeničke dužnosti, pastoralnog i humanitarnog rada u vrijeme Domovinskog rata, nastavničkog djelovanja, promicanja građanskih i vjerskih sloboda, solidarnosti i tolerancije među ljudima te skrbi o kulturnoj baštini.

Pročitajte još

Izrađuje se Plan pripravnosti i upravljanja rizicima za povijesnu jezgru vrijedan 75 tisuća eura

Dulist

Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do petka

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist