Grad

TUŽNA SUDBINA Kako je raskućena UTD Ragusa?

TUŽNA SUDBINA Kako je raskućena UTD Ragusa?

Nekadašnji ugostiteljski div UTD Ragusa, danas društvo u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika, kroz svoju je povijest gospodarilo brojnim vrijednim prostorima u samoj povijesnoj jezgri, ali i kontaktnim zonama.

Zbog brojnih financijskih i inih dubioza, o kojima nećemo govoriti ovaj put, ovo je društvo još 2007. godine, nakon što je Grad Dubrovnik preuzeo većinski paket dionica, prestalo samostalno obavljati djelatnost. Od čak 16 atraktivnih prostora koje je UTD Ragusa imala u svom vlasništvu 1999. godine, nekadašnji ugostiteljski div spao je na svega četiri, a od toga je jedan u zgradi ‘Pentagona’ (Ćira Carića 3). Uz lapadski prostor, tu su i vrijedne nekretnine Dubravka na Pilama, koja je od 1. siječnja 2007. godine data u najam najprije ugostitelju Matu Đuroviću, a danas njome gospodari tvrtka Nautika Eriha Kolaka. Najam Dubravke istječe tek 2022. godine. Slično je i s restoranom Mimoza na Pilama, koja je do 2022. godine u najmu tvrtke Mimoza d.o.o. (ex. Konavoski dvori). Express restoran u ulici Marojice Kaboge danas je prazan zbog imovinsko-pravnih problema, dok je poslovni prostoru u ‘Pentagonu’ u najmu tvrtke Foton do 2018. godine.

Dugovi presudili nekretninama
UTD Ragusa bez vrijednih nekretnina ostajala je zbog velikih financijskih gubitaka, iako je gospodarila brojnim ugostiteljskim objektima na najatraktivnijim gradskim lokacijama. Svakako treba istaknuti kako je ovo poduzeće krajem 1991. godine imalo čak 257 zaposlenika, a na kraju 2000. godine ukupni gubitak tvrtke iznosio je čak 50 milijuna kuna! U revizorskom izvješću iz 2002. godine ističe se kako je UTD Ragusa raspolagala sljedećim kapacitetima: jedan hotel D kategorije, četiri kavane, devet restorana, noćni bar, devet bifea, dvije pizzerije, prodavaonica, pekara za proizvodnju kruha, radionica slastica i radionica za proizvodnju sladoleda.

Malo po malo prostori su se osipali, a veći dio njih prenesen je u vlasništvo Grada Dubrovnika radi podmirenja dugovanja. Na taj način UTD Ragusa ostala je bez atraktivnog Labirint bara, kojega je Grad Dubrovnik nakon preuzimanja dao u dugoročni najam tvrtki Tifon u vlasništvu generala Ivana Čermaka i sina mu Hrvoja. Čermak je Labirint bar otvorio 2003. godine, no kasnije u prostor ulazi Rus Viktor Vekselberg, koji je u Labirintu otvorio popularni Gil’s, danas 360.

Radi podmirenja dugova izgubljena je i Gradska kavana, za koju je Grad Dubrovnik 2005. godine raspisao javni natječaj za davanje u zakup. UTD Ragusa se kao dotadašnji korisnik prostora i nekadašnji vlasnik na natječaj nije niti javila. Gradska je tako putem javnog natječaja dana u najam dubrovačkom ugostitelju Maru Hajdarhodžiću, a ove godine u objekt ulaze Erih Kolak i Toni Rilović, koji su od Hajdarhodžića kupili tvrtku Gradska kavana d.o.o. i tako preuzeli ovaj vrijedni ugostiteljski objekt.

UTD Ragusa imala je i Bife Orlando nasred Straduna (prenesen u vlasništvo Grada), ali i jedini hotel unutar zidina – nekadašnju Dubravku. No, Dubravka, danas Hotel Pucić Palace, je prodana 2000. godine i to za pet milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Odustali i od Cele
Grad je na ime duga u svoje vlasništvo prenio i Bife Tenis na adresi Iza grada bb, Restoran Ploče i uredski prostor na katu restorana (Put od Bosanke 2-4) te Caffe bar Sponzu u Boškovićevoj ulici. Bife Revelin i poslovni prostor u ulici Frana Supila 1 otuđen je zbog podmirenja duga prema poduzeću Mediator d.o.o., dok je magazin Gradske kavane u Kovačkoj 4 prenesen u vlasništvo tvrtke Alfa plan, također radi podmirenja potraživanja. Magazini gradske kavane u Žudioskoj i Kunićevoj ulici prodani su 2008. godine, ponovno zbog podmirenja dugova prema zaposlenicima, dobavljačima i poslovnim partnerima. I tako je ‘mic po mic’ Ragusa spala na svega četiri prostora. Ovdje ne treba zaboraviti kako je Ragusa uz prostore u svom vlasništvu imala i one u najmu, poput primjerice atraktivne Cele na Stradunu. Do sredine 2006. godine UTD Ragusa je za Celu mjesečno plaćala 20 tisuća kuna najma, a svakako treba istaknuti kako je čak trećinu ukupnih prihoda ova tvrtka ostvarivala upravo u Celi. No, sredinom 2006. godine raspisan je natječaj za Celu, kada je najamnina skočila na visokih 166 tisuća kuna mjesečno. UTD Ragusa je pristala na tako visoku najamninu, no ne zadugo. Početkom 2007. godine povlače se iz ovog vrijendosg prostora zbog – novaca naravno.

Nije teško zaključiti zbog čega je propala UTD Ragusa, ako se uzme u obzir činjenica da su svi privatnici koju su na natječajima preuzeli atraktivne lokacije kojima je ranije gospodarila Ragusa, usprkos astronomskim iznosima najmanina, poslovali i još uvijek posluju uspješno. No, UTD Ragusa je propala, svedena je na četiri prostora koji su danas u najmu, i nema niti jednog jedinog zaposlenika osim direktora volontera.

 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović