Grad

KONCESIJE NA PODRUČJU GRADA Kome smo i za koliko ‘skinuli gaće’?

KONCESIJE NA PODRUČJU GRADA Kome smo i za koliko 'skinuli gaće'?

Tisuću kuna mjesečno i 15 posto ostvarenih neto prihoda od prodaje karata – toliko će tvrtka Excelsa nekretnine uplaćivati u gradsku blagajnu na ime koncesije za trasu žičare i to na rok od 50 godina!

Je li rok trebao biti kraći, a koncesijska naknada kako fiksna tako i varijabilna veća, pitanja su koja su se nametnula nakon odluke Gradskog vijeća, tim više što je postojala i opcija od 24 posto prihoda na 50 godina, ali i ona o 15 posto na 5 godina. No, ovakva koncesijska naknada nije jedina nad kojom bi se Dubrovčani trebali zamisliti. Naime, prije sedam godina tadašnje Gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnicom Dubravkom Šuicom donijelo je odluku o raspisivanju javnog natječaja za davanje koncesije na Tvrđavi Imperial na Srđu i to na rok od 30 godina. Samim natječajem određen je samo varijabilni dio koncesijske naknade (iako po zakonu o koncesijama koncesijska naknada može uključivati, a ne mora, i stalni i varijabilni dio), a početni iznos godišnje koncesijske naknade utvrđen je u visini od samo 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda bez PDV-a. S obzirom kako je ipak riječ o zaštićenom kulturnom dobru, ali i mjestu posebnog pijeteta zbog značaja Tvrđave Imperial u Domovinskom ratu, ovakav početni iznos, a koji je kasnije postao i konačan, budući da tvrtka Razvoj Golf nije ponudila veću koncesijsku naknadu, djeluje sasvim mizerno.

Nemjerljiva vrijednost je ipak izračunata, objekt po objekt. Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju DuLista, koji vas čeka nasvim kioscima!

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist