Grad

KONCESIJE NA PODRUČJU GRADA Kome smo i za koliko ‘skinuli gaće’?

Tisuću kuna mjesečno i 15 posto ostvarenih neto prihoda od prodaje karata – toliko će tvrtka Excelsa nekretnine uplaćivati u gradsku blagajnu na ime koncesije za trasu žičare i to na rok od 50 godina!

Je li rok trebao biti kraći, a koncesijska naknada kako fiksna tako i varijabilna veća, pitanja su koja su se nametnula nakon odluke Gradskog vijeća, tim više što je postojala i opcija od 24 posto prihoda na 50 godina, ali i ona o 15 posto na 5 godina. No, ovakva koncesijska naknada nije jedina nad kojom bi se Dubrovčani trebali zamisliti. Naime, prije sedam godina tadašnje Gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnicom Dubravkom Šuicom donijelo je odluku o raspisivanju javnog natječaja za davanje koncesije na Tvrđavi Imperial na Srđu i to na rok od 30 godina. Samim natječajem određen je samo varijabilni dio koncesijske naknade (iako po zakonu o koncesijama koncesijska naknada može uključivati, a ne mora, i stalni i varijabilni dio), a početni iznos godišnje koncesijske naknade utvrđen je u visini od samo 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda bez PDV-a. S obzirom kako je ipak riječ o zaštićenom kulturnom dobru, ali i mjestu posebnog pijeteta zbog značaja Tvrđave Imperial u Domovinskom ratu, ovakav početni iznos, a koji je kasnije postao i konačan, budući da tvrtka Razvoj Golf nije ponudila veću koncesijsku naknadu, djeluje sasvim mizerno.

Nemjerljiva vrijednost je ipak izračunata, objekt po objekt. Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju DuLista, koji vas čeka nasvim kioscima!

Pročitajte još

RADNICI ČISTOĆE TRAŽE VEĆU PLAĆU I BOLJE UVJETE ‘Ako se ništa ne promijeni, pred iduću sezonu idemo u štrajk!’

Dulist

FRANKOVIĆ UZ DAN DUBROVAČKIH BRANITELJA: Izgubili smo izuzetne ljude, njihov život bio je zalog našeg mira

Dulist

Korak bliže alternativi za vodoopskrbu povijesne jezgre

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija