Aktualno

TUŽNA OBLJETNICA Prije tri godine živote su izgubili Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak

Na današnji dan prije točno tri godine dubrovačko područje potresla je strašna tragedija koja se dogodila u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu. Naime, 10. siječnja 2019. godine u postrojenju hidroelektrane izbio je požar u kojem su živote izgubili Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak. Odmah po izbijanju požara sve žurne službe izašle su na teren, no nitko nije slutio razmjere tragedije. Četverodnevna opsežna potraga završila je nakon što je u cijevi Hidroelektrane Dubrovnik u Platu pronađeno tijelo stradalog trećeg radnika. Od tada je trebalo proći pet mjeseci do nekih konkretnijih poteza, odnosno tek do rješenja o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana. Optužnica je potvrđena tek u lipnju 2021. godine.
Podsjetimo, DORH Mata Miškovića, Željka Starmana, Nikolu Rukavinu, Ivicu Nujića i Miljenka Vučića, tada vodeće ljude HE Dubrovnik i HEP-a te stručne suradnike na projektu njene rekonstrukcije, tereti za počinjenje ‘teškog djela protiv opće sigurnosti’, ‘opasnog izvođenja građevinskih radova’ te ‘teškog djela protiv opće sigurnosti’, a koji su rezultirali pogibljom trojice zaposlenika hidroelektrane u Platu – Davora Pozniaka, Mata Maškarića i Ivice Zvrka.

Prva sjednica Optužnog vijeća održana je krajem siječnja prošle godine te se na njoj nije odlučivalo o potvrđivanju optužnice, budući da je branitelj jednog okrivljenika predlagao izdvajanje iz spisa nekih iskaza svjedoka za koje je on mislio da su nezakoniti. Drugi put se Optužno vijeće sastalo krajem travnja, a tada su svi uključeni iznijeli svoja stajališta o optužnici. Od tada se čekalo hoće li optužnica biti potvrđena ili vraćena DORH-u. Tek 10. lipnja 2021. Optužno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku potvrdilo je optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u ovom predmetu, no početak suđenja još se čeka.

Pročitajte još

UDRUGA RINA MAŠERA Ove godine proslavili 65. godišnjicu rada, pokrenuli i važnu akciju

Karmen Maškarić

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Zbog otežavajućih okolnosti danas su neke ulice bez vode, provjerite je li i vaša!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija