Zanimljivosti

Turska novinarka puštena iz pritvora

Turska novinarka puštena iz pritvora

Turska novinarka i aktivistica Vicdan Özerdem, za kojom je Turska raspisala međunarodnu tjeralicu zbog terorizma i kojoj je prijetilo izručenje Turskoj, puštena je iz pritvora odlukom Županijskog suda u Dubrovniku.

Sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku odlučila je, samo dva dana nakon što je premijer Zoran Milanović izjavio kako njegova vlada neće izručivati novinare zbog verbalnog delikta – da turska novinarka Vicdan Özerdem može izaći iz ekstradicijskog pritvora do završetka postupka izručenja.

Podsjetimo, izvanraspravno vijeće istoga suda je u petak nepravomoćno odlučilo da se novinarku može izručiti Turskoj.
Turska novinarka uhićena je 25. srpnja u Metkoviću, odakle je iz Njemačke, gdje ima status izbjeglice, stigla na odmor. Nedavno joj se stanje pogoršalo te je premještena u zatvorsku bolnicu.

Vicdan Özerdem još je jedna žrtva političkog progona Tayyipa Erdogana. Zbog sudjelovanja u demonstracijama u Turskoj je odležala pet godina zatvora odakle je uspjela pobjeći. Mučena je  elektrošokovima, batinama te zatvaranjem u tamnicu.

Novinarki je danas izrečena mjera zabrane napuštanja privremenog boravišta i svakog će se dana morati javljati policiji. Odvjetnik turske novinarke, Tihomir Mišić, zadovoljan je odlukom suda da se njegova klijentica može braniti sa slobode.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist