Kultura

‘TURNIR NACIJA’ Izložba Tonka Marunčića uz 70. obljetnicu šahovske olimpijade u Dubrovniku

Izložba Dubrovačkih muzeja ‘Turnir nacija: IX. šahovska olimpijada u Dubrovniku 1950.’ autora Tonka Marunčića bit će otvorena u četvrtak, 20. kolovoza u Kneževu dvoru u 20.30 sati. Na izložbi će biti prezentirani predmeti s devete šahovske olimpijade, koja je od 19. kolovoza do 11. rujna 1950. godine održana u prostorijama Umjetničke galerije u Dubrovniku.

Riječ je o prigodnim šahovskim markama, omotnicama, razglednicama, pismima, fotografijama, značkama, knjigama i časopisima. Bit će predstavljeni i posebno rijetki predmeti – originalne drvene šahovske figure „Dubrovnik“ koje su specijalno izrađene za dubrovačku olimpijadu. Većina predmeta pripada privatnoj zbirci prof. dr.sc. Zdenka Krištafora.

Treba istaknuti kako se na dubrovačkoj olimpijadi natjecalo šesnaest reprezentacija iz cijelog svijeta, a prvo mjesto osvojila je ekipa FNR Jugoslavije. Oni koji nisu mogli uživo pratiti kraljevsku igru, partije su gledali na velikim šahovskim pločama postavljenima ispred Kneževa dvora.

Kao domaćin IX. šahovske olimpijade, Dubrovnik je postao prvi hrvatski olimpijski grad i time zauzeo posebno mjesto na svjetskoj šahovskoj karti. Likovni postav potpisuje viša kustosica Ivona Michl, a izložba ostaje otvorena do 15. studenoga 2020.

-Građani su pozvani da se i na ovom događanju pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera i da održavaju međusobni razmak – ističu iz Dubrovačkih muzeja.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA ‘NAPOLEONOVA CESTA U DALMACIJI’ S tih 500 kilometara tada makadamskog puta se i danas koristimo

Dulist

Luki Šeriću i Iris Mihajlović uručena nagrada ‘Plautilla’

Dulist

SJAJNA VIJEST Prvi put nakon 1998. Dubrovnik dobiva srednju baletnu školu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija