GradUrednički izbor

TUP IDE NA PRODAJU? Stigle dvije ozbiljne ponude, doznajte o kome se radi

TUP IDE NA PRODAJU? Stigle dvije ozbiljne ponude, doznajte o kome se radi

Već je dulje vrijeme Tvornica ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda, poznatija kao TUP na prodaju. No, čini se kako su ‘na stol’ proteklog tjedna pristigle dvije ozbiljnije ponude koje je u ponedjeljak prihvatila Skupština. Kako doznajemo iz povjerljivih izvora, za kupnju kompleksa posljednje dubrovačke tvornice zainteresirani su češki investitor i biznismen Jaroslav Trešnak te tvrtka See Capital Partners. Cijena koju nude je oko 10 milijuna eura.

Nedavno otvorio hotelski kompleks
Jaroslav Trešnak jedan je od najbogatijih Čeha. U sklopu svoje grupacije JTH, već se više od trideset godina bavi dugoročnim ulaganjem u zemljišta i nekretnine. Upravo je ovog ljeta otvorio hotelski kompleks Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, vrijedan oko 100 milijuna eura. Inače, tvrtka investitor ovog hotela, JTH Costabella, u kojoj je Trešnak zaveden kao član društva, predstavnik je hotelskog lanca Hilton.

Što se tiče ‘See Capital Partners’, tvrtke koja pruža savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, kao osnivači i članovi društva, Bruno Georgiev i Ivan Valentić, sin Nikice Valentića, nekadašnjeg hrvatskog premijera. Prema Sudskom registru, uz tvrtku se vezao i Oleg Uskoković, inače rođeni Dubrovčanin. Kao član uprave, Uskoković je djelovao do ožujka 2020. godine, a prethodno je bio na poziciji direktora i člana društva. Valentić je i dubrovački zet koji je od 2009. godine oženjen za Iris Valentić, kći dubrovačkog poduzetnika Srećka Žuneca. Inače, Valentiću je kum na vjenčanju bio mlađi sin Ivice Todorića – Ivan. Podsjetit ćemo kako su Srećko Žunec i Iris Valentić, uz Roka Tolića, investitori u građevine podno glavice Babinog kuka. Posljednju investiciju koja se veže za obitelj Valentić u Dubrovnik je otvaranje Hotela Porto u srcu poslovne zone koju su ostvarili s obitelji Huljev.

Neobvezujuće ponude
Kako doznajemo, riječ je o neobvezujućim ponudama investitora. TUP, kao dioničko društvo u privatnom vlasništvu, održalo je u ponedjeljak Skupštinu te su donesene odluke o prihvaćanju navedenih ponuda. Investitori su tako dobili dopuštenje da izvedu ‘dubinsko snimanje’ tvrtke s kojom bi dobili uvid u poslovanje društva. Tvrtke imaju rok od tri mjeseca za izvršenje ‘dubinskog snimanja’. Nakon toga bi trebala uslijediti – obvezujuća ponuda. Kako saznajemo, ‘u igri’ je, uz ove dvije, bila i treća ponuda, no na kraju je ipak eliminirana zbog nedostatnih referenci. Isto tako, kako neslužbeno doznajemo, interes za TUP bio daleko veći. Naime, u posljednjih pola godina preko dvadeset tvrtki iskazalo je interes za kupnju ovog kompleksa dubrovačke tvornice. No, nisu došle do faze ‘dubinskog snimanja’ jer nisu, kako saznajemo, zadovoljile kriterije, prvenstveno cjenovne, koje je pred njih stavilo društvo.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović