Aktualno

[TUGA ODZVANJA GRADOM] General Marinović bio je istinski domoljub i junak Domovinskog rata

[TUGA ODZVANJA GRADOM] General Marinović bio je istinski domoljub i junak Domovinskog rata

Dubrovnik se danas oprašta od svog generala, zapovjednika obrane Dubrovnika Nojka Marinovića. U Kazalištu Marina Držića u nazočnosti obitelji pokojnog generala, njegovih suboraca i prijatelja održana je komemoracija za istinskog hrvatskog domoljuba i junaka Domovinskog rata koji se u najtežim trenutcima beskompromisno stavio na raspolaganje domovini i time nas sve trajno zadužio. Nemjerljiva je njegova uloga u obrani Dubrovnika i oslobađanju hrvatskog juga. Gospara Nojka krasila je plemenitost i hrabrost, jednom riječju – ljudskost.
Od generala Marinovića oprostio se emotivnom govorom ratni načelnik saniteta Zapovjedništva obrane grada Dubrovnika Vicko Mihaljević.
-Došao je i ovaj tužni dan, kad se svi zajedno opraštamo od tebe i ispraćamo te na vječni počinak. Do zadnjeg trenutka se nisi predavao jer je to za tebe bila nepoznanica. Poštovani generalne, životni put te doveo u ovaj naš grad 20. rujna 1991. kad se nad njim nadvio crni oblak koji je sa sobom nosio vihor rata. Došao si praznih ruka sa spoznajmo da se domovini ne može reći ne – rekao je Mihaljević dodavši kako je zadaća obrane grada, koja je pred njega postavljena, za mnoge bila gotovo nemoguća misija, ali ne i za njega i branitelje koji su mu se stavili na raspolaganje.
-Zadaća koja je bila pred tobom i braniteljima u gotovo nemogućim uvjetima uspješno je obavljena što je ravno čudu – rekao je dalje Mihaljević, prisjetivši se i generalovog teškog ranjavanja.
-Cijenjeni zapovjedniče, ponosni smo na tebe što si nam davao vjere i samopouzdanja u najtežim trenutcima ovog grada. Dragi Nojko, imao sam privilegiju da od tvog prvog dana do kraja ovozemaljskog bivstvovanja budem dio tvog životnog puta – rekao je Mihaljević dodavši kako je general Marinović bio istinski domoljub, skroman i hrabar čovjek, veliki vojskovođa i veliki čovjek koji treba ostati trajno u našim memorijama, a njegovo ime trajno zapisano u slavnoj povijesti ovog grada.
-Vječna ti hvala i slava, neka ti je laka hrvatska zemlja. Počivaj u miru – zaključio je s puno emocija svoj govor Mihaljević.
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako će dubrovačka povijest zauvijek zapisati ime generala Nojka Marinovića, jer ona pamti one najhrabrije, one koji su u svakom trenutku bili spremni dati svoje živote za obranu domovine.
-U najtežim vremenima uvijek se pokaže čovjek, a general bojnik Nojko Marinović stavio je Dubrovniku na raspolaganje svoj život, gradu koji nikada nije osvojen zbog njegove vizije načina obrane grada. Vojnički odrešito i jasno odgovarao je na pitanje što ćemo ako uđu. Odgovarao je tada: branit ćemo ulicu po ulicu – rekao je Franković dodavši kako je riječ o čovjeku čije će riječi kao putokaz i zalog za budućnost ostati urezane u memoriji ovog grada.
Dubrovačko- neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako nas je general Marinović zadužio svojim životom i djelom.
-Bio je oličenje hrvatskog časnika, čovjek koji je 1991. bez imalo dvoumljenja znao gdje je njegovo mjesto kad je napadnut njegov narod i domovina. Naši branitelji su imali srce kao što ga je imao i naš Nojko, imali su domoljublje i snagu kao i on, a to se ne može pobijediti – rekao je župan dodavši kako je bio cijenjen i omiljeni vojskovođa.
-Ostat će on s nama, jer ćemo ga pamtiti, nećemo zaboraviti njegov iznimni doprinos obrani Hrvatske. Dragi Nojko, hvala ti na svemu. Neka ti je laka hrvatska gruda koju si tako volio i tako zdušno branio – rekao je župan.

Nazočnima se kao izaslanik predsjednika Vlade RH obratio i general Damir Krstičević istaknuvši kako je teško primio vijest o smrti generala.
-Napustio nas je suborac, prijatelj, ratnik i general. Napustio nas je dobar čovjek, naš Nojko Marinović. Ne želim ničiju ulogu umanjivati jer to nije ni on činio. Puno je zaslužnih za slobodu hrvatskog juga, ali vjerujem da mi nitko ne bi trebao zamjeriti ako kažem da je on uz generala Janka Bobetka jedan od najzaslužnijih ako ne i najzaslužniji za obranu Dubrovnika. Mnogo puta je Janko Bobetko rekao kako mu je Nojko bio jedan od ključnih suradnika u oslobađanju hrvatskog juga – rekao je Krstičević.
-Nojko je bio hrabar čovjek, bio je jedan od istinskih junaka Domovinskog rata. Njegova prisutnost i njegovo ime ulijevalo je sigurnost kod hrvatskih branitelja. Imao je ogromnu energiju i strpljenje, često je obilazio položaje na prvoj crti obrane, a tijekom jednog obilaska je teško ranjen. Iako nije bio rođeni Dubrovčanin, zajedno sa svojim suborcima branio je ovaj grad pod svaku cijenu, čak do posljednje kapi krvi, i u tome je i uspio. Zadužio je i nas i buduće generacije. Ne smijemo nikada zaboraviti našeg Nojka i sve što je učinio za Hrvatsku – rekao je dalje Krstičević, istaknuvši kako je Marinović bio istinski vođa, ratnik od glave do pete.
-Bio je prvi kad je trebalo braniti i oslobađati svoju zemlju, a uvijek zadnji kada je trebao primiti odlikovanja. Takav je bio, nenametljiv, skroman i ponizan – ističe Krstičević. Naglasio je i kako će ime generala Marinovića ostati upisano zlatnim slovima u novijoj hrvatskoj povijesti.
-Umro je istinski hrvatski domoljub. Vjerujem kako će se barem ulica ili trg u bliskoj budućnosti preimenovati u čast i zahvalnost. Hvala ti moj generale na svemu. Zbogom dragi generale, nedostajat ćeš nam – zaključio je Krstičević.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić poručio je generalovoj obitelji kako mogu ponosni na nemjerljivom doprinosu kojeg je dao u obrani Dubrovnika i oslobađanju juga Hrvatske. -Beskompromisno se stavio na raspolaganje hrvatskom narodu. Ostat će nam u trajnoj uspomeni – rekao je među ostalim.
U ime predsjednika Republike Hrvatske nazočnima se obratio i komodor Ivo Raffanelli.
-Tuga odzvanja gradom, hrvatskim jugom i domovinom. Njegovo ime je uklesano u temelje naše slobode. Pamtit ćemo njegovu hrabrost, žrtvu, snagu i odvažnost – rekao je Rafaneli istaknuvši kako je general Marinović davao cijeloga sebe kad je to bilo najpotrebnije.
-Svojim primjerom pokazao nam je kako se voli domovina – rekao je te istaknuo kako mu je najveće priznanje koje je dobio neizmjerno poštovanje svih onih koji su imali sreću upoznati ga. To je njegovo najsjajnije odličje, dodao je.
Klapa Ragusavecchia od generala se oprostila pjesmom ‘Mojim pijateljima’ pok. Dubrovačkog branitelja Srećka Kljunka, a a kraj svi nazočni prisjetili su se i generalovih riječi: ‘Našu djecu i mladež treba učiti da pamte, ali ne i da mrze, jer pamćenje je alat, a mržnja golemi teret.’

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist