Aktualno

Trgovci pristali na smanjenje cijena, neki mogu reagirati već od petka

Super Konzum

Ministar Filipović je na današnjem hitnom sastanku sa svim velikim trgovcima tražio da vrate cijene za veći dio od 1300 namirnica koje se nalaze na vladinim stranicama Kretanje cijena, piše Index.

U Ministarstvo su pozvani predstavnici najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla do Kauflanda, Interspara, Tommyja…

Iz vlade ne daju konkretne informacije što bi se trebalo dogoditi trgovcima ako odbiju vladinu ideju, tek govore da imaju “sve instrumente na raspolaganju”.

Konzum je bio prvi i Peruško je nakon sastanka izjavio da će podržati vladin prijedlog.

Raspored dolazaka nakon Konzuma bio je KTC, Lidl, Tommy, Plodine, Kaufland, Spar, Studenac, NTL, Mlin i pekare.

Nakon sastanaka Filipović je izjavio su svi spremni podržati prijedlog, najavljujući sutrašnji sastanak u vladi na istu temu te detalje sporazuma za iduća dva dana.

Napomenuo je da nisu svi trgovci isti i da svi imaju svoje karakteristike, te će “u okvirima onoga što bude moguće, to biti i napravljeno”. Svi trgovci s kojima se danas razgovaralo, rekao je, pokazali su “visoko razumijevanje da treba početi te cijene stavljati pod kontrolu”.

Ideja je da se ukupna vrijednost košarice proizvoda vrati na 31. prosinca prošle godine.

Upitan kad bi cijene mogla početi padati, odgovorio je da dio trgovačkih lanaca mora danas napraviti kalkulacije i interna savjetovanja, a da “neki mogu reagirati već od petka”.

Pojasnio je da nije riječ o skidanju cijena 360 proizvoda, nego o ukupnoj vrijednosti košarice, koja će biti vraćena na 31. prosinca “kod nekih trgovaca koji to mogu napraviti”, a ima i onih koji to neće moći učiniti u potpunosti, nego npr. za 90 posto.

Inače, šef NTL-a je nakon sastanka naveo da se za veliku većinu proizvoda cijene ne mogu vratiti, prenosi Jutarnji.

– Možda se za mali broj proizvoda može vratiti cijena, ali za veliku većinu ne. Cijene su otišle gore u nabavi i kada bi smanjili cijene za svih 360 proizvoda, velika većina tih cijena prodavala bi se ispod nabavne cijene što zakonski nije moguće – navodi Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u i direktor NTL-a.

Saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe u N1 Studiju uživo je pak komentirao vladin poziv trgovcima da i novi paket mjera pomoći koji će biti predstavljen u četvrtak.

– Traže da se vrate cijene na 31.12.; da su htjeli dobro građanima to bi napravili još u siječnju kad su vidjeli da cijene divljaju. Sad se bliže izbori, prošla je turistička sezona, skuplja se PDV i onda će Plenković reći ‘ja dijelim siromašnim, umirovljenicima’. Koji to novci od Plenkovića ili Jandrokovića, osim ako nisu ovi novci koje su izvlačili iz afera HEP, Ina, Vjetroelektrana i da ne nabrajam koliko je afera bilo – sigurno je jedan dio završio u HDZ-u – kazao je Mlinarić.

Pročitajte još

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist