Zanimljivosti

TRGOVCI PRIPREMAJU RASPRODAJE Povlače se lakovi za nokte, šljokice, sjajila…

Shutterstock Lak za nokte

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u u povijest nakon odluke Europske komisije kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje i ispušta iz proizvoda, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda, piše Večernji list.
Europska komisija je, naime, 25. rujna donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju nego ima i šire implikacije.

Uidućih 20-tak dana, ističe dalje Večernji list, novo će pravilo biti najuočljivije upravo u trgovini kozmetikom. Kako je rekla Veronika Terzić iz koprivničke trgovine Pegot, specijalizirane za art, hobby i frizerski asortiman, oni su već počeli pripreme za akcijsku prodaju pojedinih kozmetičkih proizvoda koji sadrže mikroplastiku.
-Upravo smo primili e-mail od poznatog proizvođača asortimana za nokte da se s tržišta do 16. listopada povlače svi proizvodi koji u sebi sadrže mikroplastiku. Popis proizvoda je zaista dugačak jer nisu u pitanju samo lakovi za nokte koji sadrže šljokice, nego i razni drugi dijelovi asortimana, npr. pigmenti i folije koji daju poseban sjajni izgled manikuri, a trenutačno su vrlo popularni na tržištu – kaže Terzić.
Novim mjerama spriječit će se ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš.

Pročitajte još

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist