Kultura

TREĆE UHO AUSTRALIJA Večeras predavanje o aboridžinskim filmovima!

TREĆE UHO AUSTRALIJA Večeras predavanje o aboridžinskim filmovima!

Nakon jučerašnjeg predavanja ‘Od Snivanja do umjetnosti’ u Narodnoj knjižnici, večeras u 21 sat u kinu Visia gošća predavačica dr.sc. Iva Polak sa Sveučilišta u Zagrebu održat će multimedijalno predavanje ‘Razvoj aboridžinskog filma u Australiji – Crni val (Black Wave)’.

Polak će predstaviti okupljenima razvojnu putanju aboridžinske kinematografije tzv. Crnog vala, od njegovih nagoviještaja u humornoj drami ‘Radiance’ (Sjaj), preko suvremene drame ‘Beneath Clouds’ (Ispod oblaka) do filmskih naslova koji su ostvarili priznanja i izvan Australije.

Predavačica značaj Crnog vala vidi u preispitivanju filmskog uprizorenja ‘aboridžinalnosti’ i u prikazu suvremenog aboridžinskog trenutka koji, bez obzira na surovost, etos ne zamjenjuje patosom kako bi napunio dvorane diljem svijeta.

Dr. sc Iva Polak, doc. sa Sveučilišta u Zagrebu, Odjela za anglistiku autorica je brojnih znanstvenih radova. Izdvajamo monografiju ‘Razvoj književne proze australskih Aboridžina. Od nevidljive do postkolonijalne priče’ (2011.) te znanstveni članak ‘Aboridžinalnost na australskom igranofilmskom platnu: od elipse do filmskog detalja’.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist