Kultura

TREĆE UHO AUSTRALIJA O moto-avanturama i aboridžinskim filmovima

trece uho iva polak 00000

Dubrovačka publika jučer je u sklopu festivala ‘Treće uho – Australija’ mogla poslušati čak dva predavanja.

Prvo predavanje ‘Moja Australija’ Pera Kojana održalo se u prepunoj baletnoj dvorani Art Radionice Lazareti. Moderatorica predavanja bila je Viktorija Knežević. Publika je imala priliku pogledati kratki video uradak nastao selekcijom 20 sati materijala koje je Pero Kojan snimio tokom svog jednomjesečnog putovanja Australijom na svom motoru BMW R1200GS. Predavač je okupljene zaintrigirao brojnim anegdotama i zanimljivostima sa svoga putovanja. Predavanje se završilo najavom nove avanture koja započinje u siječnju 2017. godine i to u Južnoj Americi.

Drugo predavanje ‘Razvoj aboridžinskog filma- Crni val (Blak Wave)’ dr. sc. doc. Ive Polak održalo se u kino Visiji. Iva Polak s Odsjeka za anglistiku Sveučilišta u Zagrebu već dugi niz godina se bavi temom aboridžinske umjetnosti, a s time i kinematografije. Gošća predavačica je kroz svoje predavanje okupljenima predstavila aboridžinsku kinematografiju koja je slabo poznata širokoj publici upravo zbog činjenice što su aboridžinski filmovi rijetko prikazani na ‘mainstream’ festivalima. Polak se osvrnula ponajviše na pojavu aboridžinskog redatelja, a s njime i tzv. Crnog vala (Blak Wave) u 90-im godinama 20. stoljeća. Predavačica je publici predstavila brojne filmske naslove istaknutih redatelja, poput: ‘Radiance’, ‘Rabbit Proof Fence’, ‘Ten Canoes’, ‘Samson and Dalila’, ‘Mad Bastards’ i ‘Spear’.

Ovogodišnji festival Treće uho zatvara se danas projekcijom filma ‘Mary and Max’ (2009.) redatelja Adama Elliota. Film možete pogledati u dvorani Visia s početkom u 21 sat.

 

Tekst i foto: Treće uho – Australija

Pročitajte još

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist