Aktualno

TRAŽE STATUS SLUŽBENE OSOBE Strukovna komora osudila napad na zaštitare u Zračnoj luci

TRAŽE STATUS SLUŽBENE OSOBE Strukovna komora osudila napad na zaštitare u Zračnoj luci

Povodom oružanih napada na zaštitare prilikom obavljanja poslova prijevoza novca u Dubrovniku i Osijeku i teškim ranjavanjem zaštitara u Osijeku, Hrvatski ceh zaštitara – strukovna zaštitarska komora uputila je priopćenje u kojem oštro osuđuje napade na zaštitare. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Upućujemo riječi podrške teško ranjenim zaštitarima i njihovim obiteljima, u nadi za brz oporavak. Zakonom o zaštiti novčarskih institucija propisani su uvjeti i načini prijevoza i prijenosa gotovog novca i vrijednosti, obveza korištenja sigurnosnih spremnika s elektrokemijskom zaštitom čijom aktivacijom se trajno označavaju i uništavaju novčanice, korištenja neprobojnih prsluka, naoružanih zaštitara, a u cilju smanjenja rizika i povećanje zaštite osoba i imovine. Obavljanje poslova prijevoza i prijenosa novca i vrijednosti uz profesionalnu odgovornost pokrivaju se i policama osiguranja.

Nažalost, u zadnje vrijeme sve su učestaliji nasilniji incidenti i napadi na zaštitare, a koji svoje poslove obavljaju temeljem posebne licence za obavljanje poslova privatne zaštitestoga je potrebno promptno djelovanje u svrhu daljnjih sprečavanja incidenata i napada. Posljedice napada višestruke su i trajno ostavljaju posljedice na samu osobu zaštitara, njegovu okolinu i društvo u cjelini, stoga prevencija nema alternative.

Predlažemo stoga i dajemo potporu najavi izmjene Kaznenog zakona i osiguranju statusa službenim osobama zaposlenicima javnih institucija, da se i zaštitarima osigura status službene osobe s obzirom da obavljaju poslove neposredne zaštite osoba i imovine, na temelju licence izdane od državnih tijela i primjenjuju posebne ovlasti.

Nužno je ozakonjenje javno-privatnog partnerstva, uspostava učinkovitog sustava razmjene informacija i prevencije u kojem zaštitari djeluju uz punu primjenu njihovih ovlasti u zaštiti osoba i imovine kao i aktivno uključenje sustava privatne zaštite u sustav domovinske sigurnosti obzirom na važnost, opseg poslova te prisutnost zaštitara u svakodnevnom i društvenom životu te njihovu moguću ulogu prevencije i sprječavanja kaznenih dijela.

Unatoč obavljaju visoko rizičnih poslova, zaštitari,spadaju u kategoriju poslova sa posebnim uvjetima rada te prolaze posebne specijalističke izobrazbe, periodičke liječničke preglede, rade u smjenama, a unatoč tome, imaju 36,5% manju plaću od prosječne plaće u RH, neodgovarajući uvjeti rada i povećani rizici, uz mogućnost odlaska u druge zemlje EU rezultirale su kontinuiranim smanjivanjem broja zaposlenih, samo u prošloj godini smanjio se broj zaposlenih za 4,1%. Istovremeno s obzirom na sigurnosne izazove, potrebe na pružanjem kvalitetnijih i specijaliziranijih usluga privatne zaštite sve su veće.

S obzirom na navedeno, potrebna je promjena percepcije poslova privatne zaštite iz nužnosti u potrebu, gledanje na sigurnost kao na osnovu, a ne trošak, vrednovanje važnosti čovjeka – pojedinca kao osnove i bitno poboljšavanje njegovih uvjeta rada i plaće. Sukladno izrečenom strukovno djelovanje Ceha usmjereno je na kvalitetno zakonsko uređenje, financijsko rasterećenje sektora, ostvarivanje benefita za zaštitare u mirovinskom sustavu, iniciranje socijalnog dijaloga, promicanje postizanja granskog kolektivnog ugovora, veću edukaciju i specijalizaciju, digitalizaciju, učinkoviti sustav prevencije sa ciljem zaštite života pojedinca kao najveće vrijednosti- stoji u priopćenju Hrvatskog ceha zaštitara – strukove zaštitarske komore.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist