DuList IN

‘TRAVEL OFF PATH’ Zašto će Dubrovnik biti jedna od popularnijih destinacija ovog ljeta?

Grad panorama Stradun Zidine Krovovi

Predviđa se da će ovo ljeto biti iznimno prometno za europska putovanja, a mnogi od tradicionalnih favorita spremaju se za sezonu s velikim prometom. Nakon posebno naporne sezone putovanja u 2022., Hrvatsku očekuje još jedna rekordna godina u turizmu, kako navodi vodeći svjetski izvor vijesti o putovanjima, Travel Off Path.

Nijedan grad u Hrvatskoj vjerojatno neće biti tako popularan među putnicima kao povijesni grad Dubrovnik, šarmantno mjesto koje bi se ove godine trebalo pronaći na svačijem popisu putovanja.

Kada i gdje?

Smješten duž južnog kraja hrvatske dalmatinske obale i oko samo 90 minuta od crnogorskog Boke kotorske, Dubrovnik je na putu da ove godine postane glavno europsko žarište.

Iako je ljeto nedvojbeno najpopularnije vrijeme za posjet, izlet u jesen mogla bi biti bolja ideja za one koji traže manje gužve i niže cijene.

Vrijeme je još dovoljno toplo za uživanje u kristalno čistom jadranskom moru, a lutanje ulicama starog grada Dubrovnika puno je ugodnije na nešto nižim temperaturama.

Rujan, pa čak i listopad omogućit će vam da istražite grad bez gužve na kruzerima, a vjerojatno ćete ipak moći nekoliko sati ležati na suncu i rashladiti se u moru prije odlaska na večeru.

Nakon što ste vidjeli dubrovačku staru gradsku jezgru, shvatit ćete zašto je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

S povijesnim znamenitostima kamo god pogledate, ovo je doista san ljubitelja povijesti, a naročito fotografa, influencera na društvenim mrežama i gurmana.

Što vidjeti i raditi?

Ovdje ima toliko toga za doživjeti. Osim starog grada, možete se uputiti na brojne plaže koje se nižu duž obale u oba smjera.

Još jedan popularan izbor je popeti se na vrh planine Srđ i uživati u prekrasnom zalasku sunca ili ako vam je draže, popeti se žičarom i uštedjeti energiju za zabavu do kasno u noć.

Ako imate malo slobodnog vremena, također možete otići na jednodnevni izlet u obližnju Bosnu i Hercegovinu i provesti poslijepodne u Mostaru, gradu savršenom kao razglednica, samo ne zaboravite putovnicu.

Istražite obližnje otoke Koločep, Lopud i Lokrum na izletu brodom. Od špilja, plaža i pješačkih staza, ovi otoci nude prirodu za kojom biste mogli žudjeti nakon nekoliko dana provedenih u lutanju unutar gradskih zidina.

O cijenama

Ne može se poreći činjenica da, da, Dubrovnik može biti skup za posjetiti.

Oni koji ostanu u staroj jezgri i svaki obrok pojedu vani, uskoro će vidjeti kako im se proračun povećava. To vas, međutim, ne bi trebalo odvratiti od posjeta jer postoje jednostavni načini da smanjite dio troškova putovanja u ovaj zapanjujući hrvatski dragulj.

Na primjer, dok bi se boravak u šarmantnom i povijesnom gradu okruženom zidinama pokazao pravim iskustvom, odabir mjesta izvan zidina dat će vam mnogo bolju korist za vaš novac. Da ne spominjemo ako ulovite mjesto malo više na padini, dobit ćete ubojite poglede i moći ćete uživati u fantastičnom hrvatskom vinu na svom balkonu dok gledate zalazak sunca nad starim gradom.

Boravak izvan grada olakšava fantastičan lokalni autobusni sustav, s jeftinim, čistim i jednostavnim rutama koje vas povezuju po cijelom lokalnom području.

Hrvatska: Sada schengenska država

Također, nešto što je važno shvatiti ako planirate putovanje u Hrvatsku ove godine je da je županija sada pristupila schengenskoj zoni, što znači da sada koristi euro (za razliku od ranije korištene kune) i granice s drugim susjednim schengenskim zemljama države poput Italije, Mađarske i Slovenije sada su otvorene, što znači da nema provjera putovnica.

Iako imajte na umu da ostali susjedi Hrvatske, Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina, nisu schengenske države, te će za putovanje između ovih zemalja biti potrebna putovnica i bušilice.

Još jedan važan čimbenik za ulazak Hrvatske u Schengen je to što će to sada biti uključeno u rok od 90 dana koji ima većina vlasnika putovnica unutar schengenske zone.

Dok ste prije mogli iskoristiti svojih 90 dana u zemljama kao što su Italija i Španjolska i pobjeći u Hrvatsku kako biste ponovno postavili sat, to više nije slučaj, stoga planirajte u skladu s tim.

Za obožavatelje Igre prijestolja

U slučaju da ste čuli za malu seriju pod nazivom Igra prijestolja, onda biste lako trebali prepoznati mjesta u okolici Dubrovnika kao kulise izravno iz serije. Kao što znaju oni koji su zaljubljeni u novi trend set-jettinga, postoji nešto posebno u uzbuđenju stajanja na mjestu gdje ste vidjeli svoje omiljene likove na TV-u.

Kao jedno od glavnih mjesta snimanja Igre prijestolja, Dubrovnik je preuzeo tu novu slavu. Vidjet ćete brojne trgovine, obilaske i robu serije Game of Thrones iza svakog ugla.

Ne propustite!

Jedno područje gdje definitivno ne biste trebali škrtariti na troškovima je zapravo razgledavanje glavnih gradskih znamenitosti.

Jedan od načina da to učinite je posjet gradskim zidinama, i da, ovo je najpopularnija turistička atrakcija i ima gužve.

Cijena od oko 35 dolara je vrijedna cijene za nenadmašan pogled duž povijesne jezgre grada.

Pročitajte još

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist