Kultura

TOSKANSKA ČAROLIJA Ivana Marija Vidović prva Hrvatica u žiriju eminentnog natjecanja ‘Giulio Rospigliosi’!

TOSKANSKA ČAROLIJA Ivana Marija Vidović prva Hrvatica u žiriju eminentnog natjecanja 'Giulio Rospigliosi'!

Terre di Leonardo da Vinci – ovdje je velikan rođen, tek nekoliko kilometara dalje! Zaista nije čudo da je Toscana jedan od centara svjetske umjetnosti. Zna to dobro i naša umjetnica Ivana Marija Vidović, koja je upravo ovog tjedna u Toscani, na Međunarodnom natjecanju ‘Giulio Rospigliosi’. Naša priznata umjetnica u prestižnom je žiriju među vrlo uglednim profesorima iz cijelog svijeta.

Predstavlja Grad i Hrvatsku u toskanskom raju neopisive ljepote i povijesti. Osim nje, u žiriju su još profesor Pietro de Maria s Mozareteuma u Salzburgu, profesor Stefano Fiuzzi, meksička dirigentica Gabriela Diaz Alatriste, Robert Lehrbaumer (Austrija), Adriana Silva (Italia) te István Székely (Mađarska).

Kroz cijeli tjedan, natjecanje se odvija u predivnoj vili Rospigliosi iz sedamanestog stoljeća koja je pripadala aristokratskoj obitelji Rospigliosi. Jedan od članova te poznate obitelji bio je Giulio Rospigliosi koji je osim što je pisao najbolja libretta za opere u svoja doba bio i papa u Vatikanu pod imenom Clemente IX.

U okviru ovog, 28. po redu natjecanja, dodjeljuje se Premio Schumann i Premio Rospigliosi nagrade. Zapravo, zto su dva natjecanja pod istim naslovom – napominje nam naša Ivana Marija Vidović ‘direktno’ iz Toscane, u našem razgovoru.

– Imam čast i veliku radost u ovo predivno godišnje doba biti članicom uglednog žirija sastavljenog od uglednika iz svijeta klasične glazbe i svijeta. Još mi je veća čast što sam prva iz Hrvatske ikad od osnutka ovog eminentnog natjecanja. Osjećam golemu radost, a po drugoj strani i odgovornost da predstavljam u ovom ‘kraljevstvu glazbe’ moj Grad i moju Hrvatsku – naglasila nam je naša svjetski priznata glazbenica.

Kandidati su, ističe nam, natjecatelji su iz svih krajeva svijeta, a poslala nam je i kratki video kako bi nam dočarala čarobnu atmosferu iz Toscane, a ovdje možete saznati više o samom natjecanju.

mnjb

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist