Zanimljivosti

TOP DESET Ovo su najpopularnije božićne pjesme!

Božićni sajam Dubrovnik 2014.

I dok je Bugarima pjesma “Last Christmas” dua Wham!, bivše skupine Georgea Michaela, iz 1984. najgora božićna pjesma, većinu ljudi diljem svijeta ipak je osvojila što pokazuju i najnovije ankete. Naime, upravo ta skladba je ‘osvojila’ titulu najpopularnije božićne pjesme svih vremena!

10. S pjesmom ‘Wonderful Dream’ Melanie Thornton je 2001. godine, samo dva sana prije tragične smrti, osvojila publiku sirom svijeta.

9. ‘All I Want For Christmas Is You’- Mariah Carey
Naravno da postoji bezbroj božićnih pjesma. Baš u zemlji neograničenih mogućnosti – SAD- u, te skladbe pjevaju svi koji se bave glazbom; od početnika do zvijezda. Nezaboravni hit ‘All I Want For Christmas Is You’ jedna je od najtužnijih božićnih pjesama.

8. ‘Merry Xmas Everybody’ – Slade
U Velikoj Britaniji Božić se također slavi na tradicionalan način, iako se može reći da malo više naginje rocku, bar kada su prigodne pjesme u pitanju, a tu je i nezaobilazna pjesma jednog najpopularnijih rock bendova svih vremena.

7. ‘Madre Deus’
U srednjem vijeku proslava Božića bila je mnogo mirnija od današnjih proslava. Godine 1419., drvca su bila okićena jabukama, orasima i medenjacima . U to vrijeme pjevala se pjesma Madre Deus.

6. ‘White Christmas’ – Louis Amstrong
U Australiji se Božić slavi na plažama, pokloni se ne stavljaju ispod jele nego zatrpavaju u pijesak. Ulice i trgovine svečano su ukrašene i na 35 stupnjeva u hladu i svugdje odjekuje pjesma ‘ Bijeli Božić’.

5. ‘Eva’ – Nightwish
Zime u Finskoj su hladne i mračne. U zemlji s tisuću jezera živi i Djed Božičnjak. Crvena odjeća, štap u ruci, topli ogrtač, svi ga takvog poznajemo. Dok pred Božić, po mraku, ide od kuće do kuće, unosi svijetlost u dječja srca s terase katedrale na jugu Finske čita se božićna poruka, a na dalekom sjeveru, gdje sunce mjesecima ne izlazi i gdje vlada mrak, zima zaista djeluje veoma mirno. Mjesto broj pet: ‘Eva’.

4. ‘A Christmas Jig’ – Mouth Of The Tobique Ree”
Božićni praznici u Kanadi su posebno veseli. U Novoj Škotskoj se već 200 godina pjevaju iste pjesme.

3. ‘Kakolele Viva Christmas’ – Baba National
U Francuskoj djeca stavljaju cipele pred vrata, u Rusiji se Božić slavi tek u siječnju, a u Africi? U Africi se taj praznik slavi u krugu obitelji. U Nigeriji se pravi ijan, veoma ljuto jelo od povrća. U Egiptu se posti, u Keniji djeca čiste kuću. Prvog dana Božića ide se od kuće do kuće i cijelu noć se pjevaju božićne pjesme. Viva Božić!

2. ‘Stille Nacht, heilige Nacht’ – Roten Rosen (Toten Hosen)
Božić u Njemačkoj je posebno poglavlje. Proslave su istovremeno veoma komercijalne i spektakularne. Prigodni kolači u trgovinama dolaze još u kolovozu, a čuvenih božićnih kolača ima već za Uskrs. Mjesto broj dva: ‘Stille Nacht, heilige Nacht’

1. ‘Last Christmas’ – Wham
Godine 1984. George Michael je sa svojom grupom ‘Wham’ otpjevao ovu pjesmu. To je najpoznatija i najpopularnija božićna pjesma svih vremena.

Pročitajte još

U SRIJEDU Glazbeni kviz za sve generacije u Lazaretima!

Dulist

FRANO MAŠKOVIĆ DANAS SLAVI Mačak sretan rođendan!

Dulist

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist