Hrvatska

Tolušić: Pripremaju izmjene koje će uništiti zdravstvo!

Tolušić: Pripremaju izmjene koje će uništiti zdravstvo!

Ministarstvo zdravlja, na čelu s ministrom Sinišom Vargom, krenulo je u pripremu Nacrta prijedloga izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti te Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Usvajanje tog prijedloga može nepovratno uništiti hrvatsko javno zdravstvo na svim razinama, jer pogoduje određenim pojedincima, a ne potrebitim građanima, tvrde iz Hrvatske zajednice županija.
Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan, upozorava da spomenuti Nacrti ugrožavaju jedno od temeljnih prava građana – pravo na sveobuhvatnu i jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu.
„Mjere koje Ministarstvo zdravlja provodi na planu razvoja i poboljšanja sustava zdravstva očito ne daju pozitivne rezultate o čemu svjedoče svi pokazatelji stanja, od neprovedene sanacije hrvatskih bolnica do alarmantnog stanja uzrokovanog zabrinjavajućim trendom odlaska kvalificiranih liječnika i drugog medicinskog osoblja na rad u inozemstvo. Time su osobito pogođene manje sredine, poglavito one na ruralnom području, u kojima je manjak liječnika već višegodišnja konstanta i veliki problem“, ističe Tomislav Tolušić.
Također, Tolušić smatra da se radi o pokušaju da se na kraju mandata aktualne Vlade proguraju zakonska rješenja koja će oblikovati zdravstveni sustav u korist privatnog sektora i zdravstvenog lobija, a nauštrb građana, posebice onih koji nisu u mogućnosti vlastitim novcem platiti zdravstvene usluge.
„Očito je da aktualni ministar zdravlja vrlo predano radi na svojim, od prije najavljenim mjerama kojima želi maksimalno privatizirati sustav zdravstva pri čemu sve što je profitabilno daje privatnom sektoru. Ono što nije isplativo ili profitabilno, ostavlja sustavu javnog zdravstva za koji ionako ne postoji preveliki interes, a niti odgovarajuća financijska potpora, iako je i izlazak HZZO-a iz sustava državne riznice pravdan boljom i pravednijom raspodjelom novca za zdravstvo“, naglašava Tolušić.
Uobičajeno zaobilaženje lokalne i područne samouprave te izostanak procjene učinaka ovih promjena na zdravstveni sustav čine ovaj prijedlog Zakona pogubnim za javno zdravstvo, a time i direktno za zdravlje hrvatskih građana.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist