Županija

Tolić: Danas smo raspisali natječaj vrijedan 105 milijuna eura

Direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić rekao je u petak u Konavlima kako je ranije danas raspisan natječaj vrijedan 105 milijuna eura za radove na tzv. ”zračnoj strani” dubrovačke zračne luke.

Nakon obilaska radova koji se već izvode u sklopu Projekta obnove i razvoja zračne luke Dubrovnik 2020.s premijerom Zoranom Milanovićem, Tolić je istaknuo kako je danas raspisan natječaj vrijedan 105 milijuna eura u sklopu kojeg će se raditi i rekonstrukcija uzletno-sletne staze.
”Nastavno na zgradu putničkog terminala vrijednosti 70 milijuna eura koja već ima izvođače koji rade na njezinoj izgradnji, danas je objavljen i natječaj vrijednosti 105 milijuna eura na tzv. ‘zračnoj strani’ Zračne luke Dubrovnik. To prije svega podrazumijeva opsežan i zahtjeva posao uzletno sletne staze koji će se raditi sljedeće tri godine u različitim fazama”, rekao je Tolić te dodao kako će sljedeći ponedjeljak u Zagrebu biti potpisani ugovori s vrijedni 32 i pol milijuna eura.
”Projekt je vrijedan 246 milijuna eura, od toga 160 milijuna eura ide iz fondova, ostalo je zajam koji će se potpisati u ponedjeljak i sredstva iz operativne dobiti. Riječ je o ugovoru o kreditu koji se realizira u kooperaciji Europske investicijske banke i HBOR-a u iznosu od 32 i pol milijuna eura. To su prijeko potrebna sredstva koja će uz sredstva iz operativnog poslovanja te 160 milijuna eura iz EU fondova ovu investiciju ‘zaokružiti’ u financijskom smislu”, rekao je Tolić.
Inače, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu nešto većem od milijardu i 114 milijuna kuna za realizaciju Projekta obnove i razvoja zračne luke Dubrovnik 2020. potpisali su predstavnici Vlade RH i Zračne luke Dubrovnik još u svibnju.
Riječ je o bespovratnim sredstvima Europske unije, a Vlada je još u travnju ove godine donijela odluku o financiranju tog projekta, koji prema odluci Europske komisije iz javnih sredstava može biti sufinanciran sa 145 milijuna eura, odnosno preračunato nešto više od milijardu i 114 milijuna kuna za koje je potpisan ugovor. Preostalih 75 milijuna eura morala je osigurati sama Zračna luka, a to će se realizirati iz vlastitih sredstava i u okviru investicijskog plana Europske komisije, poznatijeg kao ”Junckerov plan”.
Cjelokupni projekt mora biti završen do travnja 2019. godine.

Pročitajte još

Napreduju radovi na Centru za djecu s poteškoćama u razvoju u Metkoviću

Dulist

PRIVREMENO Župljani u Srebrenom mogu produžiti abonamenat za prosinac

Dulist

Kako privući pažnju ako ste poduzetnik na YouTubeu?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija