Hrvatska

‘TO JE BESMISLENO’ Obuljen Koržinek objasnila zašto se održavaju mise, a nisu dozvoljene predstave

'TO JE BESMISLENO' Obuljen Koržinek objasnila zašto se održavaju mise, a nisu dozvoljene predstave

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek gostovala je u emisiji N1 televizije te objasnila je zašto je sramotnom nazvala konferenciju za novinare GLAS-a o nemogućnosti da se otvore kina i kazališta dok se otvaraju crkve i škole, rekavši da u ovakvim situacijama nije primjereno politizirati na temi zdravlja i sigurnosti.

-Njihova teza ako su se dozvolile mise, zašto se ne dozvole kazališne predstave… to je toliko besmisleno. Što se tiče publike, mogu se povući paralele. Ali mi moramo voditi računa o umjetnicima, sve dok postoji obveza fizičkog distanciranja. Gotovo je nemoguće održati većinu kazališnih, plesnih produkcija, osim ako nisu u formi monodrame, sola ili nečeg komornog – kaže ministrica. Dodaje kako su razradili detaljne procedure, za probe i izvedbe, za glazbenike, za snimanja u studiju te za filmsku i tv produkciju, ali da se s epidemiolozima još uvijek razgovara o konkretnim uputama, budući da se, kako je rekla, radi o specifičnim postupcima, prenosi N1.

-Kada je riječ o kinima, ona su prva zatvorena i razgovara se kontinuirano. Međutim, tu je zaustavljena kompletna produkcija i čak i kad se omogući otvaranje, postavlja se pitanje što će se prikazivati. Trebat će vremena da se lanac pokrene. Apeliram na javnost i na političke stranke, pozivam ih da se informiraju i da ne šalju paušalne informacije – kaže Obuljen Koržinek i dodaje da će, kao što su prvoj fazi otvorene knjižnice i muzeji, tako i za audiovizualnu proizvodnju i izvedbene djelatnosti, čim se stvore uvjeti, dati konkretne mjere.

Na inzistiranje urednice i voditeljice da objasni u čemu je točno epidemiološka razlika između mise i kazališta te može li se umjetnost konzumirati na vlastitu odgovornost, kao što se i djeca šalju u školu od idućeg tjedna, ministrica je rekla da se tu uspoređuje neusporedivo.

-Škola je 9 učenika i jedan učitelj. Misa je svećenik na oltaru. Predstava je niz umjetnika u interakciji, scena je prepuna interakcije. Nama je jedna od mjera natječaj za poduzetništvo u kulturi, a ove godine dodjeljivat će se za prilagodbu na novo normalno. Ali jedan dio umjetnika pita i možemo li im garantirati sigurnost i zdravlje – kaže ministrica i dodaje da je pred nama ljetna sezona i programi na otvorenom pa će se rad omogućiti jednom dijelu produkcija.

– Ne znam vam reći do kada, otkazani su svi festivali, međunarodne manifestacije, filmski festivali. Kad bih ja znala kad će to završiti ne bih bila ministrica kulture nego bih radila neki drugi posao. Ja se samo mogu nadati da će biti povoljna epidemiološka situacija, kakvu imamo i sad – zaključila je.

Otkriva i kako u ovoj fazi veliki festivali, koji se trebaju održati tijekom ljeta poput Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta ili Festivala djeteta u Šibeniku, nisu otkazani.

– U ovoj fazi nije otkazano, ravnatelji rade alternativne programe, neće biti međunarodnih gostovanja, rade se manja gledališta s udaljenim gledateljima, na tome se sada radi – kaže Obuljen Koržinek.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist