Aktualno

“To je agresija na BiH”

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić danas će predstaviti Nacrt novog idejnog rješenja mosta visokog samo 35 metara.

No, akademik Ibrahim Bušatlija, ekspert za geomorfologiju i član Pomorskog društva BiH donosi portal www.seebiz.eu, kaže kako se radi o "agresiji Hrvatske na pomorske vode BiH".

Slično misli i zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i sudski vještak prometne struke Ševal Kovačević. Ukoliko danas ovaj Nacrt bude prihvaćen Brisel će sa 80 posto iznosa sufinancirati gradnju mosta i pristupnih cesta.

-To je ustvari agresija. Most se pravi preko naših teritorijalnih voda, koje iz Neuma u vidu koridora idu u međunarodne vode. Ta visina od 35 metara ne samo da će kočiti izlaz u međunarodne vode, nego se mnogo drugih stvari neće moći ostvariti. Gradnja mosta visine 35 metara je zatvaranje države i njenih kapaciteta – kaže Bušatlija. Kao rješenje vidi u gradnji tunela poput onog ispod prolaza La Manche koji povezuje Francusku i Englesku.

– Zbog ovog treba tužiti Hrvatsku jer to nije u redu. Ovo je kršenje međunarodnog prava i Konvencije o pravu mora, koja govori o tome da se ne smiju praviti smetnje drugoj državi u izlazu na otvoreno more. Evo, postavljam pitanje, kako će jedan brod visok 70 metara iz Neuma proći na otvoreno more? – dodaje. 

Ševal Kovačević mišljenja  je kako je svaki most koji se gradi u teritorijalnim vodama i na plovnom putu BiH iz Neuma prema otvorenom moru, bez saglasnosti te države, nasilje nad suverenitetom naše zemlje. Naglašava i kako ga čudi ponašanje EU.

– Oni jednostarno rade sa Hrvatskom, a da BiH nitko ništa ne pita. U ovom slučaju, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH mora hitno djelovati. Nažalost, nitko ništa ne radi. Ukoliko EU prihvati ovaj Nacrt prema kojem je visina mosta 35 metara, treba uputiti protestnu notu Hrvatskoj i EU. Ukoliko postoji konsenzus u Predsjedništvu BiH treba zatražiti hitnu arbitražu Suda u Hagu ili Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu, a ne ad hoc kako to traže pojedini stručnjaci iz pomorskog prava RH, poput profesora Davorina Rudolfa (tri člana iz BiH, tri člana iz RH i jedan član međunarodne zajednice) – zaključuje.  
 

Pročitajte još

NEKA NJEGOVA NADA SVIMA BUDE INSPIRACIJA Ivanova želja je jednostavna: ‘Želim hodati!’

Mia Njavro Banić

IN MEMORIAM Posljednji pozdrav našem gosparu Željku

Dulist

U NOĆI S PETKA NA SUBOTU Policija u akciji, provjerite koga će nadzirati

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija