Kultura

Tko su bili Skjavoni i kako su inspirirali Marina Držića?

U utorak, 15. svibnja u 19 sati u Domu Marina Držića predstavit će se zbornik radova objavljen kao posebno izdanje talijanskog znanstvenog časopisa ‘Il capitale culturale’.

Zbornik je u cijelosti posvećen istraživanjima vezanima uz konstruiranje kulturnih identiteta izraženih kroz umjetnička djela i arhitekturu institucija Schiavona/Ilira od 15. do 18. stoljeća a ujedno će se predstaviti rezultati projekta Hrvatske zaklade za znanost ‘Vizualiziranje nacionalnog. Bratovštine i kolegiji Schiavona/Illira u Italiji i razmjena umjetničkih iskustava s jugoistočnom Europom (15. – 18. st.)’ voditeljice dr. sc. Jasenke Gudelj.

Zbornik radova o Skjavonima (iseljenici s istočne obale Jadrana) u Italiji mapira njihovu prisutnost u gradovima Apeninskog poluotoka u kojima su Skjavoni bili naručitelji vrhunskih umjetničkih djela poput ciklusa Vittorea Carpaccia u Veneciji.

Život Skjavona inspirirao je zasigurno i Marina Držića. Likovi Vidrine najpoznatije komedije Dundo Maroje nesumnjivo se kreću među rimskim skjavonima o čemu govori i jedno od istraživanja u zborniku. Jedan od istraživača, povjesničar arhitekture Giuseppe Bonaccorso, čiji se članak nalazi u novom broju časopisa Il capitale culturale , uz pomoć topografije koja se spominje u Dundu Maroju pokušao je doći do podataka o Dubrovčanima koji su tada boravili u Rimu.

U predstavljanju Zbornika kao i rezultata projekta sudjelovat će dr. sc. Jasenka Gudelj, dr. sc. Giuseppe Capriotti, dr. sc. Anita Ruso i mag. pov. umj. Ivan Viđen.

Pročitajte još

ULAZNICE SU U PRODAJI Osjetite duh blagdana uz Dubrovački božićni koncert

Dulist

‘KOLENDE U DUBROVAČKOM PRIMORJU’ Predavanje Ivice Kipre i Mata Katičića u Slanom

Dulist

U NEDJELJU Koncertna šetnja ‘Druga strana povijesti: Kamara od posjeda’

Dulist