Hrvatska

Tko se ne odazove na rad gubi socijalnu naknadu!

Milanka Opačić

Nakon što je 1. siječnja na snagu stupio novi Zakon o socijalnoj skrbi nestali su oblici državnih potpora kao što su pomoć za uzdržavanje, opskrbnina i produžena novčana naknada.

Sva tri oblika pomoći od početka godine ‘utopila’ su se u zajamčenu minimalnu naknadu, a svi korisnici spomenutih potpora (osim pomoći za uzdržavanje) dužni su Centru za socijalnu skrb podnijeti nove zahtjeve.
Na taj će se način, pojašnjavala je svojedobno ministrica i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, napraviti red u sustavu, ponajprije kako bi državne potpore bile usmjerene onima kojima su doista potrebne. Jedna od novina je i rad za opće dobro radno sposobnih korisnika naknada.

‘Sukladno zakonu, imena svih korisnika s priznatim pravom na zajamčenu minimalnu naknadu dužni smo jednom mjesečno poslati Zavodu za zapošljavanje koji će ih registrirati kao korisnike pomoći. S druge strane, Zavod nas jednom mjesečno mora izvijestiti o eventualnom brisanju iz evidencije nezaposlenih, bez obzira na razlog brisanja’, objašnjava za Glas Slavonije Đimi Fuštin, ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, naglašavajući kako će korisnicima brisanima iz evidencije Zavoda za zapošljavanje uskraćivati pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Nadalje, Fuštin ističe da će popis radno sposobnih korisnika slati i jedinicama lokalne samouprave (baranjskim općinama i Belom Manastiru) koje će ih moći pozvati na rad za opće dobro u trajanju od najmanje 30 do najviše 90 sati mjesečno.

‘Iz evidencije korisnika zajamčene minimalne naknade bit će brisani i oni koji se ne budu odazvali radu, a novi zahtjev neće moći predati šest mjeseci’, podvlači Fuštin.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist