Zanimljivosti

Tko je u potrazi za nadnaravnim moćima s dr. Viskovićem prošao kroz ‘Zvjezdana vrata Dubrovnika’?

Dubrovački liječnik Niko Visković predstavio je u subotu ujutro na Gorici sv. Vlaha ‘Zvjezdana vrata Dubrovnika’, znanstveno-fantastičnu knjigu. No, izostao je, barem se tako činilo, najavljeni performans i moguće putovanje u budućnost.

Autor knjige rekao je za DuList kako od mladosti čita znanstvenu fantastiku. Godine 1975. čitao je knjigu ‘Što je to vrijeme’ i to ga je potaknulo na razmišljanje o tome što je to što mi zovemo vrijeme.
-Bit života jest: Nešto učinite. Kad neki pitaju zbog čega smo ovdje, odgovor je da odgovorimo na određena pitanja, da položimo ispit. Kada imate đake na maturi, ne može im profesor reći što će odgovoriti pa tako ni nama naši tvorci ne dolaze i kažu čini ovako, mi sami moramo prokužiti kako da se prođe u sljedeću etapu, a tamo se ide tako da se bude dobar, da ljubiš sebe i druge, da poštuješ, ne kradeš, da imaš strpljenja. Bit života jest kontrolirati sebe, svoju dušu. Kad se uspije živjeti svoj život, poštovati i uživati, tada dobivamo određene nadnaravne moći. Sve se može popraviti, bitno je imati Boga uza se, jer tu energiju koju mijenja za ljubav je Bog – rekao je dr. Visković.
Naglasio je i kako nam opis budućnosti u ovoj knjizi daje moguću sliku svijeta (Raja) pošto su svi s Adamom i Evom otjerani jer su krenuli sa Zlom da postanu jednaki Stvoritelju. Postali su pohlepni i time su sebi uskratili sve nadnaravne moći. Za Adama i Evu možemo reći da su prevaranti, lažovi, oholi, osvetoljubivi, mrze druge, posesivni su dakle oni su izlaskom iz Raja morali biti spiljski ljudi. Njihov sin je prvi ubojica, dakle tim i takvim sva nadnaravna moć se uskraćuje i svi ti umjesto da energiju pretvaraju u hranu u samom sebi moraju jesti. Umjesto da žena teleportira dijete iz svoje utrobe ona sada mora prolaziti porođajne muke. Znanje se više ne stječe telepatski već se mukotrpno mora učiti – objasnio je te naveo kako moramo vratiti te moći telepatije i regeneracije.
U začetku smo novog novog, rekao je te poručio kako možemo ići svojim putem ili pustiti da nas voda nosi.
Viskovićeva kćer Nikolina rekla je kako se upravo na ovom mjestu, na današnji dan 2020. godine u 10:14 h, rodila se ideja ove knjige.
-Dvoje djece odlazi u šetnju s djedom. Bezbrižna dječja igra i trčkaranje oko upravo ove crkvice rezultirala je njihovim nestankom u magli. Nakon početnog šoka i prizora kojem je svjedočio, djed je uskoro ugledao svoju unučad. Sve se dogodilo iznenada i trajalo je kratko, ali djeca su djedu ispričala nešto potpuno drugačije. Iznenađeni što ih je djed čekao godinama na istom mjestu, započela su svoju priču o odlasku u neki paralelni Dubrovnik, o svijetu budućnosti, androidima, portalima i prolazima u neke druge drugačije svjetove. U tih nekoliko zemaljskih sekundi, a godina svemirskih, naučili su puno, a to stečeno znanje podijelili su sa svojim djedom. Ako odlučite pročitati knjigu možda ćete i sami, makar u svojoj mašti, otputovati u neki drugačiji svijet? Nikad se ne zna… jer sve je moguće – rekla je.
-Star Wars, Harry Potter te Gospodar prstenova, svi imaju nešto zajedničko. Proizvod su nečije bujne mašte, mašte koja je proizvela nevjerojatne, nerealne prizore koji oduševljavaju milijune ljudi diljem svijeta, a ujedno mjestima gdje se ti isti znanstveno- fantastični prizori snimaju, donose svjetsku popularnost. Tako je, zahvaljujući Gospodaru prstenova, jedno malo selo na Novom Zelandu postalo svjetski poznato. U tom selu žive hobiti i zove se Hobbiton. Slično se dogodilo i Dubrovniku. Nakon što je postao glavni grad Igre prijestolja, postao je meka za sve ljubitelje znanstveno fantastične tematike. Netflixova serija, višestruko nagrađivana, ako ste možda čuli, zove se Stranger Things. Kombinacija je to science fictiona, horora i drame. Ukratko, nestanak dječaka, djevojčica s čudesnim moćima, čudovišta i otvor u paralelni svijet koji čuva vlada.
Ova knjiga koju danas ovdje predstavljamo ima nekih sličnosti s navedenom serijom. I da, oboje spadaju u žanr znanstvene fantastike. Nikad se ne zna, možda ova knjiga jednog dana posluži kao predložak za neki film ili seriju? A ako vas netko slučajno otme i otputujete u neki paralelni svemir za vrijeme čitanja ove knjige, kada se vratite ispričajte nam vaše iskustvo. Sigurna sam da će vam u prošlosti, budućnosti ili paralelnoj sadašnjosti biti odlično! – zaključila je.

Pročitajte još

Kreće STEM ljeto u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

Zašto je toplinski val opasan za zdravlje i kako se zaštititi?

Dulist

SLAVLJE U ŽUPI SV. NIKOLE U Čilipima u istom danu kršteno četvero djece

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija