Aktualno

TKO JE BOCOM ‘POTEGNUO’ NA CRKVU? Atentat na mrtvog Isusa u Dubrovniku

TKO JE BOCOM 'POTEGNUO' NA CRKVU? Atentat na mrtvog Isusa u Dubrovniku

Na blagdan Bezgrešnog začeća, vjerojatno pod okriljem noći, netko je bocom gađao iznimno vrijedno umjetničko djelo – kasnogotički portal s renesansnim elementima na crkvi Male braće. O tom događaju javnost je obavijestio fra Stipe Nosić. 

-Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca 2016., bio je spomen tužne 25. obljetnice napada na Dubrovnik. Na kompleks Franjevačkog samostana na sv. Nikolu 1991. srpsko-crnogorski napadači uputili su 51 granatu. Jedan od gelera probio je tada zaštitu od dasaka i na djelu braće Petrovića oštetio ruku Ivana Krstitelja (obnovio ju je poslije rata dubrovački kipar Jašić). Čitav portal temeljito je očišćen i obnovljen od prosinca 2007. do svibnja 2008., a znatna financijska sredstva za taj posao darovala je Udruga Venetian heritage koja ima sjedište u New Yorku i Veneciji.
Četvrt stoljeća poslije, na blagdan Bezgrešnog začeća, 8. prosinca 2016., vjerojatno u noći, sličan neki barbar, poput onih pred 25 godina, udario je bocom ovo iznimno vrijedno umjetničko djelo. Možda je gađao glavu Isusovu? Jer, boca je ostala ispod glave mrtvog Isusa. Možda to nema veze s tužnom obljetnicom? Možda se neki obijesni mladić samo htio poigrati, ili praviti važan? Ali ovo obijesno nedjelo, ovaj atentat na simbol vjerničke svetinje, napad na jedno od najvrjednijih umjetnina Dubrovnika, sigurno ima veze s nekulturom i mentalnim sklopom kojemu ništa nije sveto – napisao je fra Stipe.

Kasnogotički portal s renesansnim elementima na crkvi Male braće djelo je dubrovačkih majstora braće Leonarda i Petra Petrovića iz 1498. U izradi ovog djela stručnjaci prepoznaju utjecaj slavnog Jurja Dalmatinca i Petra Martinova iz Milana, koji je nekoliko desetljeća prije izrađivao fontane po Dubrovniku. U Gliptoteci  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, u zbirci sadrenih odljeva fragmenata s nepokretnih spomenika hrvatske kulturne baštine od IX. do XV. stoljeća, nalazi se sadreni odljev centralnog dijela ovog remek djela, mrtvog Isusa u krilu Majke, „pieta“.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist