Hrvatska

TISUĆE PRITUŽBI NAJRANJIVIJIH GRAĐANA Ostali bez osnovnog zdravstvenog osiguranja

hzzo zdravstveno kartica

Tijekom akcije čišćenja popisa osiguranika osnovnog zdravstvenog osiguranja krajem lipnja 2023. godine, HZZO osim što je pobrisao korisnike koji su bili iseljeni iz Hrvatske, osiguranje je ukinuo mnogim ranjivim skupinama građana – invalidima, teškim kroničnim bolesnicima i rodiljama, prenosi Novi List.

HZZO je u svojoj akciji čišćenja popisa osiguranika provedenoj krajem lipnja 2023. godine s popisa obrisao oko 106.000 osiguranika, a zdravstveni budžet temeljem toga na godišnjoj razini bi trebao uštedjeti više od 30 milijuna eura. Pothvat je, kako se tvrdilo, bio motiviran time što je veliki broj građana bespravno koristio zdravstveno osiguranje HZZO-a, a iselili su se iz Hrvatske. Međutim, pokazalo se da su bez zdravstvenog osiguranja ostale ranjive skupine građana koji žive u Hrvatskoj kao što su invalidi, teški kronični bolesnici i rodilje.

Ured pučke pravobraniteljice Ustavnom je sudu podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenom osiguranju temeljem kojeg je tzv. čišćenje provedeno, a u godišnjem izvješću za 2023. godinu objavili su pritužbe brojnih građana koje ukazuju na apsurdnost cijele akcije HZZO-a u kojoj su dobrim dijelom stradali – nevini.

– Zar vas nije stid ukinuti zdravstveno osiguranje majci petero malodobne djece koja boluje od dijabetesa tipa 2, astme, tumora štitne žlijezde, čira na želucu, bolova u kralježnici, visokog tlaka, i to samo zato jer se nisam pojavila do 29. lipnja. Treba li da umrem, svi lijekovi su mi svaki mjesec potrebni – napisala je jedna od pritužiteljica. Bez zdravstvenog je osiguranja ostala i samohrana majka troje djece.

– Vraćena sam kući s otvorenim zubom jer nemam novca za privatni popravak. Ostala sam bez rodiljne naknade i zdravstvenog. Dojim bebu i pijem tablete protiv bolova – napisala je.

Građani su, isto tako, ogorčeni jer nisu dobili obavijest o ovom potezu.

– HZZO mi je odjavio zdravstveno osiguranje po osnovi nezaposlene osobe, a da me nitko o tome nije obavijestio. O obvezi fizičkog pojavljivanja na HZZO svakih 90 dana sam čula u medijima, ali nisam bila upućena da se odnosi na mene budući da sam nezaposlena majka na rodiljnoj poštedi. Smatram da su povrijeđena moja prava na zdravstvenu skrb te je država zakazala u zaštiti majčinstva – optužuje još jedna rodilja. Na neke je gubitak osnovnog zdravstvenog osiguranja značio povratak kući s operacijskog stola. Osnovno zdravstveno osiguranje ukinuto je i pacijentima koji ne mogu fizički doći do ureda HZZO-a. Slična situacija se dogodila s kroničnim invalidom koji nije obaviješten o potrebi za prijavu na HZZO.

– Ne razumijem kako je moguće da osoba koja pri HZMO-u ima 80-postotnu invalidnost, na Zavodu za socijalni rad VI. stupanj oštećenja, a u zdravstvenom sustavu se vodi kao teški kronični bolesnik i boluje od rijetke bolesti, može izgubiti pravo na osnovno zdravstveno osiguranje. Ona nije zaprimila pismenu obavijest o tome da spada u skupinu kojoj se potencijalno ukida zdravstveno osiguranje. Tako važne obavijesti morale bi se slati s povratnicom jer za posljedicu imaju trajnu štetu za osiguranika, navela je.

– Meni nije problem javljati se svaka tri mjeseca, ali mogu jedino telefonskim putem ili e-mailom. Nemam prijevoz, nemam kako doći, ne mogu se samostalno kretati, a na HZZO-u kao da nemaju nimalo razumijevanja i samo tjeraju po svom. Pitala sam ih mogu li im se javljati mailom ili telefonski, ali oni me stalno forsiraju da dođem k njima – požalila se jedna bivša osiguranica. Pravobraniteljici se za pomoć obratio i pacijent obolio od epilepsije koji je ostao bez osnovnog zdravstvenog osiguranja, a time i terapije koju ne može plaćati iz vlastitog džepa.

– Bez lijeka Depakine ne mogu funkcionirati. Budući da sam nezaposlen, gotovo mi je nemoguće plaćati račune za kontrolne preglede – požalio se.

Na udaru restrikcija našli su se i branitelji i dragovoljci iz Domovinskog rata.

– Moj otac je dragovoljni branitelj iz Domovinskog rata i otkad je dobio poštom obavijest, u nekoliko navrata je odlazio u područni ured HZZO-a gdje su ga poslali mrtvo-hladno kući jer treba doći 29. 6. Svi smo se morali angažirati oko njegovog dolaska. Prvo su ga poslali na poreznu da izvuče financijsku imovinu koju nisu mogli vidjeti u kompjutoru, kasnije su ga istjerali vani, bili su jako bezobrazni što ga je uzrujalo i narušilo njegovo zdravlje – požalio se sin branitelja. A i kronični bolesnici nisu dobro prošli u ovom potezu.

– Molim Vas, ukinuto mi je osnovno zdravstveno osiguranje. Zbog šećeraškog stopala hodam uz pomoć štapa. Živim od 133 eura zajamčene minimalne naknade! Ugrožen mi je život! – javio se jedan dijabetičar.

Bez osnovnog zdravstvenog osiguranja ostali su teški kronični bolesnici s visokim stupnjem invaliditeta. Na to se požalila jedna sugrađanka čija je majka u toj situaciji.

Dio osiguranika zakasnio je s javljanjem, ali im čak ni opravdani razlozi nisu bili uvaženi.

– Zakasnila sam prijaviti se zbog bolesti. U HZZO-u su mi dali opcije koje mi ništa ne pomažu, preko muža se ne mogu prijaviti jer je stranac koji nema naše zdravstveno, obrtnik je pa to plaćanje zdravstvenog od 80 eura mjesečno i nije malo, a i ljuti me iskreno. Upravo sam saznala da sam trudna i pitam se hoće li mi barem kao trudnici vratiti zdravstveno osiguranje, ili da carski rez idem napraviti kod mesara – sarkastična je bivša osiguranica. Druga se požalila da je rok za prijavu propustila zbog COVID-a, a treća da su je izrugali na šalteru HZZO-a, na koji se također javila prekasno.

Ured pučke pravobraniteljice primio je stotinjak ovakvih pritužbi, a HZZO više od tisuću. Na prijedlog pučke pravobraniteljice i drugih podnositelja tužbe, Ustavni sud razmatra sporne odredbe Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje bi se, u slučaju uvažavanja tužbe, mogle poništiti.

– Na predmetu se intenzivno radi, no u ovom trenutku nije moguće predvidjeti kada bi Ustavni sud mogao donijeti odluku u tom predmetu, poručili su na naš upit iz Ustavnog suda.

 

Pročitajte još

IZBORI ZA EU PARLAMENT Birat će se 15 zastupnika više nego prije pet godina

Dulist

BONO BOŠNJAK podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza

Dulist

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist