Aktualno

Tijekom čišćenja zemljišta u Topolom izbio požar, policija poziva na oprez prilikom paljenja

pozar ilustracija

Zbog paljenja tijekom čišćenja poljoprivrednog zemljišta, ovog ponedjeljka je u Topolom izbio požar. Kako navode iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, riječ je o zemljištu u vlasništvu 62-godišnjaka, a kojeg je čistio 27-godišnjak. Tijekom požara nije nastupila materijalna šteta i nitko nije ozlijeđen, a opožareno je oko 150 m2 niskog raslinja i trave.

-Obzirom da je već započela sezona paljenja otpada na otvorenom želimo građanima uputiti obavijest o odgovornom ponašanju, odnosno mjerama opreza koje su prilikom paljenja dužni poduzeti – navode iz PU dubrovačko-neretvanske. Tako savjetuju da spaljivanja treba obavljati samo danju i u vrijeme kada nema vjetra. Prije početka loženja vatre treba o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu, oko mjesta na kojem će se ložiti vatru očistiti travu i drugi zapaljivi materijal te osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje. Ne smije se napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila, a u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe.

Zakonom o zaštiti od požara propisane su visoke kazne za osobe koje izazovu požar. Fizička osoba koja izazove požar kazniti će se za prekršaj novčanom kaznom od 1.990 do 19.900 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a za slučaj izazivanja požara iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1.990 eura.

U slučaju da loženje vatre nije prijavljeno, protiv počinitelja podnijet će se obvezni prekršajni nalog. Novčane kazne su u visini od 66,36 do 132,72 eura za fizičku osobu, od 265,45 do 1.327,23 eura za pravnu osobu, odnosno od 132,72 do 663,61 eura za fizičku osobu obrtnika.

Prema Zakonu o zaštiti od požara svaka fizička i pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, izazivanje požara kao i za posljedice koje iz toga nastanu sukladno odredbama tog Zakona i odlukama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

Meteorolog: ‘Do kraja svibnja promjenjivo, a ljeto će biti toplije od prosjeka uz moguće suše’

Dulist

HRVATSKA DRUGA PO INFLACIJI Maslinovo ulje u travnju skuplje 61,4 posto!

Dulist

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist