GradUrednički izbor

Tiha i sasvim drukčija procesija s križem ulicama Grada na Veliki petak

Tiha i sasvim drukčija procesija s križem ulicama Grada na Veliki petak

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio je u Katedrali obrede Velikog petka koji su ove godine obilježeni u sasvim drukčijim okolnostima. Uz uobičajena tri dijela ovih obreda – službe Riječi, slavlja križa te pričesti od čestica posvećenih na misi Večere Gospodnje, u Sveopću molitvu koja se svečano svake godine moli na Veliki petak bio je uključen i zaziv za bolesne, umrle i one koje je obuzeo osjećaj beznađa. S obzirom da križ nisu mogli častiti kao inače u Katedrali, biskup je vjernike pozvao da počast križu iskažu u svojim domovima tako da je svatko od ukućana uzeo križ, izmolio Oče naš i nakon toga se prekrižio s križem.

Nakon obreda biskup Uzinić je prošao sam, zapravo uz pratnju svećenika koji su s njime u Katedrali prisustvovali obredima, te je s križem prošao gradom uobičajenom rutom kojom procesija inače prolazi na Veliki petak. S obzirom da je okupljanje zabranjeno, tek nekolicina vjernika iz daljine se priključila procesiji idući za križem na sigurnoj, pravilima propisanoj udaljenosti. Biskup Uzinić zastao je na svakoj od uobičajenih ‘postaja’ te je molio obraćajući se Bogu iz trenutne situacije u kojoj se nalazi čitav svijet.

-Tužan je ovaj Veliki petak. Mislili smo da će biti dručiji, da će biti pun ljudi, a ovaj petak 2020. više sliči u svojoj tišini na onu tvoju subotu nakon Velikog petka. Sigurno ćeš nam reći da je bilo i gorih velikih petaka u povijesti ovoga grada i da smo svejedno opstali s tobom i krenuli naprijed. Ono što je ipak u ovom Velikom petku i tišini posebno jest što to sada nije ograničeno samo na ovaj grad ili zemlju, već cijeli svijet. Zato večeras Gospodine želimo moliti za cijeli svijet. Molimo te da nas sve zagrliš svojim raširenim rukama i usmjeriš nas prema onome gore. I dok te molim, zahvaljujem ti za ove trenutke koji nam, kao tvoj križ, pokazuju što je to što je bitno, koji nam pokazuju da nije bitno vladati nego služiti. Neka upravo to bude onaj plod koji molimo i za uskrsno jutro. Znamo da će svanuti, s tobom uvijek svanjiva. Neka to uskrsno jutro s tobom dođe što prije kako bismo u tebi i po tebi postali ono što nismo bili i što je možda dovelo do onoga u čemu smo sada. Nismo bili novi ljudi, već ljudi prignuti nad sobom i svojim interesima. S tobom možemo postati novi ljudi, prignuti nad drugim i njihovim dobrom. Pomozi nam da svojim primjerom možemo drugima svjedočiti tebe – dio je molitve biskupa Uzinića koju je izrekao kod crkve sv. Vlaha.

Ova tiha i posve drukčija procesija završila je povratkom u Katedralu.

Foto: Screenshot/Facebook/VSP Video

 

 

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist