Aktualno

Tešanović: Majka je uvijek uz dijete. Ako dođe do zaraze, postupamo po odlukama epidemologa i infektologa

Tešanović: Majka je uvijek uz dijete. Ako dođe do zaraze, postupamo po odlukama epidemologa i infektologa

Udruga Roda, Pravobraniteljica za djecu, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska komora primalja poslali su u ponedjeljak zajedničko pismo ministru zdravstva, stručnim organizacijama te svim rodilištima o praksi odvajanja majki i novorođenčadi odmah po porodu, u slučaju kada su majke pozitivne na koronavirus ili ako nije gotov nalaz PCR testa koji dokazuje da je majka negativna na koronavirus.

Traže se, naime žurno pripreme smjernice kojima se rodilištima jasno ukazuje na važnost neposrednog i kontinuiranog kontakta i zajedničkog boravka majki i novorođenčadi od poroda do otpusta iz rodilišta.

Dr. med. Zoran Tešanović, koji je na čelu Odjela za ginekologiju i opstetriciju u dubrovačkoj bolnici, rekao je da je naše rodilište odavno prijatelj djece.

-Majka je uvijek uz dijete u našem rodilištu. No, ako je dijete zaraženo, ili majka – postupak u takvim slučajevima je po odlukama epidemologa i infektologa. Zna se kakva je postupak po pitanju Covid pozitivnih osoba – rekao je. Imali su primjere zaraženih majki, ali naglašava i da je jedna žena išla na carski rez i bila je u Covidu.

-Ali, moralo se raditi! Dijete je zbrinuto nakon operacije. To je tema u koju je uključen i pedijatar – zaključio je.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist