Aktualno

Tešanović: Majka je uvijek uz dijete. Ako dođe do zaraze, postupamo po odlukama epidemologa i infektologa

Udruga Roda, Pravobraniteljica za djecu, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska komora primalja poslali su u ponedjeljak zajedničko pismo ministru zdravstva, stručnim organizacijama te svim rodilištima o praksi odvajanja majki i novorođenčadi odmah po porodu, u slučaju kada su majke pozitivne na koronavirus ili ako nije gotov nalaz PCR testa koji dokazuje da je majka negativna na koronavirus.

Traže se, naime žurno pripreme smjernice kojima se rodilištima jasno ukazuje na važnost neposrednog i kontinuiranog kontakta i zajedničkog boravka majki i novorođenčadi od poroda do otpusta iz rodilišta.

Dr. med. Zoran Tešanović, koji je na čelu Odjela za ginekologiju i opstetriciju u dubrovačkoj bolnici, rekao je da je naše rodilište odavno prijatelj djece.

-Majka je uvijek uz dijete u našem rodilištu. No, ako je dijete zaraženo, ili majka – postupak u takvim slučajevima je po odlukama epidemologa i infektologa. Zna se kakva je postupak po pitanju Covid pozitivnih osoba – rekao je. Imali su primjere zaraženih majki, ali naglašava i da je jedna žena išla na carski rez i bila je u Covidu.

-Ali, moralo se raditi! Dijete je zbrinuto nakon operacije. To je tema u koju je uključen i pedijatar – zaključio je.

Pročitajte još

Što vas sve očekuje u Noći istraživača?

Dulist

FRANKOVIĆ O RAMPI PREMA SRĐU ‘Ništa nećemo napraviti bez suglasnosti stanovnika Bosanke. Nema šanse!’

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija