Aktualno

TAMNA ZONA KRIMINALITETA Pavličević: ‘Broj kaznenih djela u 2019. povećan za 38 posto’

ivan pavlicevic

Prezentirajući prošlogodišnje rezultate rada načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević je istaknuo povećanje broja kaznenih djela te se dotaknuo djelovanja kriminalističke policije.

-Broj kaznenih djela u prošloj godini je povećan za 38,8 posto nego godinu prije. Međutim, taj podatak je zapravo jako dobar. Jer, kad pogledamo strukturu tih kaznenih djela, vidimo kako smo zašli u takozvanu tamnu zonu kriminaliteta ili crnu brojku kriminaliteta jer se povećanje odnosi na kaznena djela iz oblasti zlouporabe droga za 240 posto, organiziranog kriminaliteta za 76 posto, gospodarskog kriminaliteta za 17 posto, a kibernetičke sigurnosti za 55 posto – rekao je Pavličević i dodao kako se veliki trud ulaže ‘kako bi se droga makla s naših ulica’.

U odnosu na druge policijske uprave, naša policijska uprava je u kategoriji nižih razina po broju počinjenih kaznenih djela. ‘Moramo pritom uzeti činjenicu da godišnje 3 milijuna ljudi boravi ili tranzitira na području PU dubrovačke-neretvanske’, rekao je Pavličević te dodao kako je ‘Dubrovnik sigurna zona’.

policija press 29012020 3
Nadalje, govoreći o zapljenama droge, kazao je da je ova Policijska uprava u protekloj godini ostvarila 1139 zapljena. Najveći broj ostvaren je uličnom redukcijom, ali jedan značajan dio zapljena ostvaren je na graničnim prijelazima po čemu je ova Policijska uprava već godinama poznata. U prošloj godini bilježimo sedam velikih zapljena droge od kojih svakako treba istaknuti zapljenu 340 kilograma marihuane na GP Karasovići, čime se ukupna količina zaplijenjene marihuane u proteklih 15 godina popela na 2,5 tone.
Područje Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u prošloj godini bilježi izuzetno mali broj teških i osobito teških kaznenih djela poput razbojništva, ubojstva i silovanja kao i većih narušavanja javnog reda i mira zbog čega Dubrovnik i dalje nosi titulu jednog od najsigurnijih gradova.
Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je također u padu, za što je velikim dijelom zaslužna prevencija, koja i dalje ostaje temelj rada ove Policijske uprave.

policija press 29012020 4
Prioritet rada prošle godine bila je sigurnost u prometu gdje su postignuti zadovoljavajući rezultati. Naime, broj smrtno stradalih osoba je pao za 33 posto. Tome je pridonijelo puno toga, prije svega promjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojom su značajno pooštrene represivne mjere prema najtežim prekršiteljima prometnih propisa, ali i kamere za nadzor brzine koje su u prošloj godini postavljene na prometnice ove Policijske uprave. Naime, upravo brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća sa smrtnim ishodom i sprječavanje takvih stradavanja ostaje naš najvažniji prioritet i u sljedećoj godini.

policija press 29012020 5
Načelnik Pavličević još je jednom zahvalio Gradu Dubrovniku, čiji čelnici su tijekom prošle godine sufinancirali obnovu prostorija Policijske postaje Dubrovnik koje su bile u izuzetno derutnom stanju. ‘Imamo reprezentativne objekte u koje ni policijske službenike nije sramota primiti stranku’, rekao je Pavličević. Osim toga, od prošle godine zaživio je projekt sufinanciranja smještaja policijskim službenicima koji rade na području Dubrovnika, a koji tu nemaju stalno prebivalište. Jedan od prioriteta ove PU je ex-zgrada postaje Prometne policije. ‘Završena je projektna dokumentacija, sad znamo koliko to košta’, istaknuo je. Na samom je kraju najavio pripreme za sastanke koji će se, u okviru predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, tijekom proljeća organizirati na našem području.

Pročitajte još

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist

[FOTO] PREDSTAVLJEN ROMAN ‘BLANK’ Životna ispovijest glumca Feđe Štukana

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist