Aktualno

Taksisti odobrili popust, osobama u kolicima i trudnicama besplatno

Taksisti odobrili popust, osobama u kolicima i trudnicama besplatno

Udruženje obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik još je jednom upozorilo na niz, po njima, nezakonitih točaka gradske Odluke o autotaksi prijevozu u cestovnom prometu.

Budući da bi dubrovački taksisti od 1. siječnja 2015. godine, a po odluci Grada Dubrovnika, trebali uvesti tarifu 2, koju također smatraju nezakonitom, Udruženje je donijelo odluku o drukčijem popustu.

Naime, kako su izvijestili na danas održanoj konferenciji za medije, Skupština Udruženja obrtnika odluku kako će se od 1. siječnja do 1. travnja iduće godine svim korisnicima taksi usluga odobriti popust od 20 posto za gotovinsko plaćanje. Popust neće vrijediti od 22 do 06 sati ujutro, te nedjeljom, blagdanom i drugim danima koji su Zakonom određeni kako neradni. Donesena je i odluka da su vožnje besplatne tijekom cijele godine za sve invalide s invalidskim kolicima kao i za trudnice.
Predsjednik Udruženja, Božo Miletić naglasio je i kako smo mi jedini grad u Hrvatskoj koji ima besplatan poziv za taksi.
– Dali smo popust koliki smo mogli, jer i mi imamo obitelji, koje moramo prehraniti, i nama svima dolaze računi za platiti. Vjerujemo kako ćemo se svi složiti s tvrdnjom da svi radimo kako bi zaradili, a ne kako bi stvarali gubitke – rekao je Božo Miletić.
Podsjetimo, odlukom Grada Dubrovnika 200 dubrovačkih taksista od 1. siječnja 2015. godine trebalo je uvesti tarifu 2 po kojoj bi se Dubrovčani, uz predočenje osobne iskaznice ili druge odgovarajuće iskaznice trebali voziti po nižim cijenama – start 18 kuna, a svaki prijeđeni kilometar 6. Takvu odluku taksisti smatraju protuzakonitom te je neće primjenjivati.

– Tko sam ja da nekoga pita osobnu iskaznicu ili bilo tko od nas. Koju odgovarajuću iskaznicu? Zdravstvenu možda? Mi to nećemo primjenjivati jer je takva odluka protivna zakonima RH koji su iznad odluka nižeg ranga, u ovom slučaju odluka Grada Dubrovnika – objasnio je Miletić.

Naglasio je i kako se od Grada Dubrovnika tražilo tumačenje izmjena i dopuna Odluke, koje su usvojene na sjednici 27. rujna, kao i njihova usklađenost sa zakonom. Odgovor od Gradsko vijeća nisu dobili, a budući da bi grad trebao ubuduće voditi povjerenik, ne zna se kako će se sve dalje odvijati.

– Mislim da odluka ne može zaživjeti, a ovih dana čekamo i odgovor Ministarstva uprave.
Nas cijelo vrijeme predstavljaju kao hrpu divljaka i uličara, a nas 200 je doveo taj isti Grad Dubrovnik. Nikome nije u interesu nered, nego red i da se pravila poštuju – rekao je Miletić. Dodao je i kako će se od Pravnog fakulteta tražiti izrada elaborata koji bi trebao dati odgovor kolika bi bila optimalna cijena usluge te da se odredi koliki bi bio realan broj taksista.

Dobili smo ponudu, cijena je 240 tisuća kuna plus PDV. Tražit ćemo i predstavnika grada u povjerenstvo.
Miletić se osvrnuo i na 27. rujan kada su na sjednici Gradskog vijeća, po tko zna koji put jedna od točaka dnevnog reda bila Izmijene i nadopune Odluke o autotaksi prijevozu u cestovnom prometu.

– Na spomenutoj sjednici dio vijećnika laburista ukazivao je gradskim vijećnicima, gradonačelniku i pročelniku na to kako takva odluka nije u skladu sa zakonom. No, ostali vijećnici u dobroj vjeri i nadi kako glasuju za izmijene i nadopune Odluke koje su u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, izglasali određene točke Odluke koje su protivne zakonima Republike Hrvatske, a imaju odgodu primjene do 01. siječnja 2015. godine.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je do sada u više navrata Gradu Dubrovniku ukazivalo na to da je navedena odredba Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kogentne naravi i da ona ne ovlašćuje jedinicu lokalne samouprave da svojim propisom mijenja, smanjuje ili proširuje zakonom utvrđene uvjete za obavljanje autotaksi prijevoza. Poučeni dosadašnjim iskustvom donošenja niza nezakonitih točaka Odluke bili smo primorani još jednom kontaktirati Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture kao i Visoki Upravni sud RH kako bi donijeli ocjenu zakonitosti Odluke o autotaksi prijevozu u cestovnom prometu Grada Dubrovnika – istaknuo je Miletić.

Uz uvođenje tarife 2, taksistima je sporan i članak kojim je propisano kako su autotaksi prijevoznici za vrijeme obavljanja autotaksi prijevoza dužni biti uredno odjeveni, a u razdoblju od 01. svibnja do 01. studenoga da moraju biti odjeveni u bijelu košulju ili bijelu polo majicu.

– Ovakva odredba ne samo da je protivna članku 56. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (koja ne ovlašćuje jedinicu lokalne samouprave da propisuje izgled i način odijevanja autotaksi prijevoznika), već i članku 16. Ustava RH – koji propisuje da se slobode i prava, dakle i pravo na slobodan odabir odjeće, mogu ograničiti samo zakonom, i to isključivo da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi, te pravni poredak, javni moral i zdravlje. Ta odredba se protivi i zdravoj logici, jer je valjda i naš interes svojim izgledom (dakle i odjećom) privlačiti korisnike svojih usluga, a ne valjda da ih svojim neurednim izgledom i odijevanjem odbijamo – naglasio je Miletić.

Udruženje je također mišljenja kako Odluka nije zakonita ni u odredbi članka 23. točka 3. kojom je propisano da vozilo kojim se obavlja autotaksi prijevoz ne smije biti starije od 10 godina.

Pročitajte još

VADE SE MILJEI ZA FINALE! Imate li i vi koji za podršku?

Dulist

PLENKOVIĆ OTKRIO TKO OSTAJE U VLADI Nina sto posto, jer je sjajna

Dulist

Učenici Obrtničke škole pokazali svoje veliko srce

Dulist