Aktualno

‘TABLETA KOJA UBIJA RAK’ Počelo testiranje na ljudima

pexels mikhail nilov 8851257

Jesmo li napokon blizu lijeku protiv raka? Znanstvenici su nakon 20 godina istraživanja stvorili tabletu AOH1996 koja napada kancerogenu varijantu proteina, odnosno jezgrinog antigena proliferirajućih stanica (PCNA), prisutnog u većini stanica raka, a koji potiče njihov rast i razmnožavanje. Pritom zdrave stanice ostaju netaknute

Tableta AOH1996 je stvorena u City of Hope u Los Angelesu, jedna od najvećih američkih organizacija za istraživanje i liječenje raka, piše Sky News, a prenosi Tportal. Tableta se pokazala učinkovitom u liječenju više od 70 različitih vrsta stanica raka; od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća.

Profesorica Linda Malkas, koja je razvijala lijek, objasnila je: ‘PCNA je poput čvorišta glavnog zračnog terminala koji sadrži više izlaza za avione. Podaci sugeriraju da je PCNA u stanicama raka jedinstvena, što nam je omogućilo da napravimo lijek koji napada isključivo PCNA u stanicama raka’.

Iako su početni rezultati obećavajući, dosadašnja istraživanja su zaključila da AOH1996 može suzbiti rast tumora u staničnim i životinjskim modelima, no prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima se upravo provodi.

Ilustracija: Pexels

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire ‘četiri ubojice u prometu’

Dulist

Zbog koncerta u Čibači linije 16 i 23 A mijenjaju trasu

Dulist

OVA GODINA S PREKO 3 MILIJUNA PUTNIKA Zračna luka obara rekorde, ‘prešišali’ brojke iz 2019.

Andrea Falkoni Račić