Aktualno

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a i prilika da se upozori javnost na važnost prevencije zaraze HIV-om s kojom, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi više od 35 milijuna ljudi.

Prilika je to da se pokaže i solidarnost prema oboljelima, te utječe na smanjenje stigme i diskriminacije zaraženih HIV-om (virusom humane imunodeficijencije).

Od prvog slučaja zaraze 1985. godine do danas u Hrvatskoj su registrirane 1102 osobe zaražene HIV-om. Od AIDS-a je pak oboljelo 420 osoba, a 176 je umrlo od te bolesti.

Hrvatska je i dalje zemlja s niskim rizikom, s 12 novootkrivenih osoba godišnje na milijun stanovnika. Oboljevanje od AIDS-a je u stagnaciji, a smrtnost u laganom padu, ističu iz Ministarstva zdravlja

Godišnje se u Hrvatskoj otkrije oko 60 osoba s HIV infekcijom, u čemu bilježimo lagani porast. No, do njega je dijelom došlo zbog otvaranja savjetovališta za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV u zavodima za javno zdravstvo i Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu, gdje je testiranje prošlo više od 11 tisuća pacijenata.

Među oboljelima i dalje dominiraju muškarci (85 posto). Dominantni put prijenosa infekcije je spolni odnos dvaju muškaraca (56,1 posto HIV inficiranih). Rizik povećava veliki broj spolnih partnera, seksualni odnosi s nepoznatim osobama i onima koji naplaćuju seksualne usluge. Stalni partneri osoba pod povećanim rizikom i sami imaju veću vjerojatnost oboljenja (10,4 posto HIV inficiranih).
Među inficiranima i oboljelima su i intravenski korisnici droga (6,4 posto HIV inficiranih). Prema epidemiološkim istraživanjima u ovoj grupi je rizik od infekcije već dugi niz godina oko 1 posto, što je znatno više negoli u općoj populaciji, ali ipak zadovoljavajući u usporedbi s mnogim drugim europskim zemljama, navodi Ministarstvo zdravlja.

Povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u toj skupini pridonijele su mjere zdravstvenog odgoja, programi zamjene šprica i igala te ukupna preventivna djelatnost kroz Nacionalni program suzbijanja ovisnosti.

U Hrvatskoj nema novoinficiranih primalaca krvnih preparata, a u cijelom razdoblju praćenja HIV-a u Hrvatskoj samo su dvije osobe tu infekciju dobile putem transfuzije krvi. Mjere zaštite koje se kontinuirano provode, uz nadzor nad krvi i krvnim preparatima te lijekovima, zaslužni su za iznimno nizak rizik od HIV infekcije u zdravstvenim ustanovama.

Od 1985. godine do danas ukupno je 13-ero djece HIV dobilo od svojih zaraženih majki. Taj je rizik dodatno smanjen s mogućnošću primjene preventivne terapije kod HIV pozitivnih trudnica.

Ministarstvo ističe da bi se epidemiološka situacija s HIV/AIDS-om mogla značajno pogoršati ako se ne bi provodile sve mjere Nacionalnog programa suzbijanja i sprječavanja HIV/AIDS-a, u čemu danas sudjeluju gotovo svi zdravstveni djelatnici u zemlji, stručnjaci izvan zdravstva i nevladine udruge.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, pod sloganom "Voli i budi zdrav" već nekoliko dana traje kampanja Hrvatske udruge za oboljele od HIV-a (HUHIV), kojom se zalažu za informiranje mladih i edukaciju građana, kvalitetnu zaštitu, antidiskriminaciju te unaprjeđenje sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj.

Na sam dan obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, građane se poziva da na zagrebačkom Preradovićevom trgu (Cvjetni trg) posjete HUHIV INFO šator, informiraju se o važnosti zaštite i testiranja te pridružite globalnoj borbi za AIDS free generaciju.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist