Županija

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen u OŠ Župa dubrovačka

U ponedjeljak, 3. travnja 2023. knjižničarka Dubrovačkih knjižnica, Renata Zlatković je u OŠ Župa dubrovačka održala radionicu za učenike 7. razreda pod nazivom ‘Bobi, Nero i Tyrannosaurus rex‘ kojom je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu (2. travnja).

Putem kratkog edukativnog filma, ppt prezentacije i trailera za njen roman ‘Kao moj brat’ čiji je protagonist dječak kojemu je dijagosticiran poremećaj iz autističnog spektra, djeca su upoznala značajke Aspergerova sindroma, dok su zahvaljujući različitim ciljanim grupnim aktivnostima spoznala dio poteškoća i izazova s kojima se svakodnevno susreću visokofunkcionirajući autisti (kao što su npr. neverbalna i verbalna komunikacija, poteškoće s radom koji zahtijeva kreativno razmišljanje i sl.), a s kojima se ona, kao neurotipične osobe, ne moraju nositi.

Također im je ukazano da treba poštovati, prihvaćati i uvažavati različitosti. Autorica je za roman ‘Kao moj brat’ (Slagalica, 2021.) dobila pohvalu Nagrade ‘Grigor Vitez’ za 2021.g. ‘za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Aspergerova sindroma’.

Foto: Dubrovačke knjižnice

Pročitajte još

AGROTURIZAM KONAVLE Pješačka tura ove nedjelje na području Čilipa

Dulist

UKUPNO 23 NAGRADE Ovo su najbolji župski sportaši u 2022.!

Dulist

ŽUPANOV PRIJEM UZ DAN DRŽAVNOSTI ‘Nikada nećemo zaboraviti junaštvo naših branitelja’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija