Županija

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen u OŠ Župa dubrovačka

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obiljezen u OS Zupa dubrovacka 4

U ponedjeljak, 3. travnja 2023. knjižničarka Dubrovačkih knjižnica, Renata Zlatković je u OŠ Župa dubrovačka održala radionicu za učenike 7. razreda pod nazivom ‘Bobi, Nero i Tyrannosaurus rex‘ kojom je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu (2. travnja).

Putem kratkog edukativnog filma, ppt prezentacije i trailera za njen roman ‘Kao moj brat’ čiji je protagonist dječak kojemu je dijagosticiran poremećaj iz autističnog spektra, djeca su upoznala značajke Aspergerova sindroma, dok su zahvaljujući različitim ciljanim grupnim aktivnostima spoznala dio poteškoća i izazova s kojima se svakodnevno susreću visokofunkcionirajući autisti (kao što su npr. neverbalna i verbalna komunikacija, poteškoće s radom koji zahtijeva kreativno razmišljanje i sl.), a s kojima se ona, kao neurotipične osobe, ne moraju nositi.

Također im je ukazano da treba poštovati, prihvaćati i uvažavati različitosti. Autorica je za roman ‘Kao moj brat’ (Slagalica, 2021.) dobila pohvalu Nagrade ‘Grigor Vitez’ za 2021.g. ‘za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Aspergerova sindroma’.

Foto: Dubrovačke knjižnice

Pročitajte još

DONACIJA VRIJEDNA GOTOVO 20 TISUĆA EURA Marija i Niko Primorac darivali Dom za starije Konavle

Dulist

Župan primio košarkašice ŽKK Ragusa

Dulist

Završenu prvu faza uređenja ceste Dubravka-Bani obišao župan Nikola Dobroslavić

Dulist