Aktualno

SVJETSKI DAN PRIJEVREMENO ROĐENE DJECE Palčić gore za malene heroje!

palcici258

Oko 2 i pol tisuće beba se godišnje u našoj zemlji rodi prije termina. Posljedice prijevremenog rođenja nerijetko su vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Nedonoščad u pravilu ima porođajnu težinu ispod 2500 grama, često između 1500 i 2000, ali ima i onih s težinom i ispod 1500 grama.
Najmanja prerano rođena beba u Hrvatskoj rođena je 2020. godine u Osijeku koja je pri porodu imala samo 414 grama i, prema dostupnim je podatcima bila jedna od 250 beba u svijetu koje su preživjele na porodu s tom porođajnom težinom.
Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se od 2008. kada ga je inicirala Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci. Cilj obilježavanja je usmjeravanje pažnje na globalni problem prijevremenog rođenja, tj. rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće.
Usprkos brojnim poteškoćama s kojima se nose roditelji i palčići, uz pomoć predanih medicinskih djelatnika – uspjevaju! I na tome im svaka čast! Danas je njihov dan i podignimo zato svi ‘Palčić gore’ za malene heroje!

 

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist