Kultura

Svjedočanstvo vremena Ivana Boškovića

Svjedočanstvo vremena Ivana Boškovića

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u petak navečer u klaustru Franjevačkog samostana Male braće knjigu Ivana Boškovića „Vrijeme, ljudi, dogođaji I-II“.  O knjizi su govorili autorova kći i urednica knjige Kate Bošković, akademik Luko Paljetak, Franica Vidović i Sanja Žaja Vrbica.

Knjiga predstavlja dva sveska Boškovićevih obljetničkih zapisa, razgovora i osvrta objavljenih 2007. i 2012. godine u obiteljskoj Nakladi Bošković.

Urednica izdanja Kate Bošković uvodno je naglasila kako je autor cijeli svoj životni vijek posvetio proučavanju dubrovačke i splitske kulturne baštine s naglaskom na književnost, glazbenu, kazališnu i likovnu umjetnost.

– Riječ 'dogođaj' u naslovu nije tiskarska pogreška već jedna od mnogih neuobičajenih riječi koje je moj otac u životu upotrebljavao. Članci objavljeni u ovom dvoknjižju pokrivaju vremensko razdoblje od 1956. do 2001. godine, a neki od članaka su prvi put objavljeni. Svi su doneseni onako kako ih je autor napisao – rekla je Bošković.

– Objavivši ovo dvoknjižje izdali smo gotovo sve što je on sam za života pripremio i što je planirao objaviti, a zbog angažiranosti u raznim kulturnim ustanovama uvijek je odgađao zacrtani plan. Dvoknjižje predstavlja svjedočanstvo vremena u kojem je živio i radio i nadam se da će biti doprinos budućim istraživačima hrvatske kulturne baštine – istaknula je Bošković.

Akademik Luko Paljetak izjavio je kako se dvoknjižje naslanja na prethodno objavljena tri Boškovićeva sveska iz 2003. i 2004. godine „Literaria, Musicalia et Teatralia“. Paljetak je naveo i neke istaknutije Boškovićeve razgovore, poput onog s Nikolom Šopom, Josipom Kosorom i Ahmedom Muradbegovićem.

Paljetak je posebno istaknuo Boškovićevo zanimanje za folklor, ali i njegov stav o dubrovačkoj književnosti, ne kao o posebnoj cjelini, već kao „plodnom ogranku hrvatske književnosti“.

– U ovoj knjizi autor se otkriva kao zauzet katolički intelektualac, kroničar, kritičar, književni znanstvenik, muzikolog i likovni kritičar, zainteresiran za sve pojave u kulturnom životu svog vremena. Ovo njegovo, s ova dva sveska upotpunjeno petoknjižje važna je literatura za sve koji će se baviti kulturnim životom Dubrovnika u drugoj polovici 20. stoljeća i nešto kasnije. Moralo bi biti sastavni dio biblioteke svake istinski kulturne dubrovačke kuće – zaključio je Paljetak.

Franica Vidović osvrnula se na Boškovićev doprinos proučavanju hrvatske glazbe, glazbenih događaja i skladatelja, posebno spomenuvši Boškovićev osvrt na smrt Jakova Gotovca te razgovor s Borisom Papandopulom. Bošković je, rekla je Vidović, posebnu pozornost posvetio dubrovačkim skladateljima Zdenku Šapru, Nikši Njiriću i Mariu Nardelliju.

– Ivan Bošković bio je kozmopolit koji nastanjuje posebni duhovni univerzum. Hvala našem sugrađaninu na iscrpnoj i nesebičnoj ostavštini – zaključila je Vidović.

Sanja Žaja Vrbica predstavila je Boškovićeve likovne kritike i osvrte.

– Njegove likovne kritike odražavaju poznavanje prilika u Dubrovniku, ali i šire. Odlikuje se iznimnim senzibilitetom za razumijevanje umjetničkih dosega djela. Posebna je vrijednost što su to kritike iz pera vrlo mladog pisca, kritički najaktivnijeg od svoje 20. do 31. godine – rekla je Žaja Vrbica, istaknuvši Boškovićeve susrete sa slikarom Markom Rašicom.

– Svojim entuzijazmom i predanim proučavanjem likovnih aktivnosti Bošković je zabilježio i sačuvao niz dragocijenih podataka od zaborava, pružio nam uvid u početke stvaralaštva tada još nepoznatih naših umjetnika te budućim istraživačima omogućio neposredan uvid u to vrijeme, ostvarujući značajan opus likovnih kritika, upisujući se među rijetke pratitelje umjetničkih prilika u Dubrovniku 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća. Ove knjige su vrijedan doprinos proučavanju naše baštine i hrvatske kulture čemu je autor tijekom čitavog djelovanja težio – zaključila je Žaja Vrbica.

Promociju je svojom izvedbom uveličao glazbeni umjetnik Maroje Brčić.

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist