Kultura

Klasična glazba na drukčiji način

Klasična glazba na drukčiji način

Naša sugrađanka, pijanistica Ivana Jelača, u suradnji s kolegama Franom Marijom Vranković, redateljicom i glumicom, te Damjanom Bučićem, gitaristom osmislila je novi glazbeno scenski projekt pod nazivom „Sve ostalo je glazba“ koji će se održati u subotu, 15. rujna 2012. godine u atriju palače Sponza s početkom u 21.00 sat.

Ovaj projekt zamišljen je kao ciklus glazbeno-scenskih kolaža koji prikazuju različite periode iz glazbene prošlosti čija je misija klasičnu glazbu približiti široj publici. Cilj ovoga projekta je, uz proširivanje interesa za klasičnu glazbu, pokazati kako se i s klasičnom glazbom može postići suvremeni scenski izričaj te kako "ozbiljna" glazba s vremenom ne gubi ni vrijednost, ni značaj, ni kvalitetu, ali ni mogućnost uživanja recipijenata i izvođača u njoj.

Program prvoga scenskoga kolaža, koji tematizira 18. stoljeće kroz djela Mozarta, Bacha, Scarlattija i Weissa, stavljen je u imaginarni prostor koji se nalazi između sadašnjeg vremena i pseudopovijesnoga susreta ta četiri skladatelja na zabavi u palači Sponza u 18. stoljeću.

Kroz sudjelovanje skladatelja u izvedbi, prikazana je promjena društvene uloge izvođenja skladbi suvremenih skladatelja te načina na koju su nekad izvođači pristupali izvedbi i kako joj pristupaju danas.
Scenarij ovoga scenskoga kolaža, prema ideji pijanistice Ivane Jelače, koja je pokrenula projekt, razradile su Ivana Jelača i redateljica Frana Marija Vranković, a u izvedbi sudjeluje i gitarist Damjan Bučić.

Ovom prilikom idejna začetnica projekta i pijanistica Ivana Jelača je izjavila:
– Oduvijek sam bila fascinirana glazbom. Slušanje je prvi kontakt s njom, doživljaj je vrlo subjektivan a prenošenje same biti, odnosno emocije nije lagan zadatak. Kada ste pred publikom, izloženi ste… tu dolazimo do sociološkog aspekta glazbe kada komunicirate s ljudima.

A ako ste na sceni s ljudima, slika se upotpunjuje…zbog toga je ideja povezivanja dovela do ovakvog pilot projekta – za čiju realizaciju možemo zahvaliti gradskim i lokalnim institucijama i udrugama, kao kolegama i prijateljima, koji su prepoznali nešto što vrijedi potaknuti. Nadamo se da će se ovakvi scenski kolaži, nastaviti u ciklusima. Naglasak je na glazbi koja govori, o kojoj se govori…jer u suprotnome, sve ostalo zaista ostaje tišina – rekla je Jelača.

U slučaju lošeg vremena koncert, koji je besplatan, održat će se u Saloči od Zrcala, narodna knjižnica Dubrovnik s početkom u 21.00 sat, a ulaz je besplatan.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist