Kultura

Svi Bukovčevi susreti s carem Franjom Josipom I.

Povodom obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca u četvrtak, 15. rujna 2022. godine u 18 sati u Kući Bukovac viša kustosica Helena Puhara održat će izlaganje “Svi Bukovčevi susreti s carem Franjom Josipom I.”
Prvi, ne i jedini susret Bukovca i cara Franje Josipa I. zbio se u listopadu 1895. godine prilikom careva posjeta Zagrebu, upriličenog prigodom svečanosti otvaranja kulturnih i prosvjetnih institucija izgrađenih u tom gradu u posljednjem desetljeću 19. stoljeća.
Sljedeće godine Bukovac će cara portretirati u Beču. Tada je naslikao studiju glave i nekoliko studija carske odore, a zatim, vrativši se u Zagreb, u prirodnoj je veličini naslikao dva službena portreta. Za Hrvatski sabor naslikao je cara u generalskoj uniformi, taj portret danas se čuva u Hrvatskom povijesnom muzeju, a Franju Josipa I. u carskom ornatu naslikao je za Dalmatinski sabor prema narudžbi namjesnika Davida, koji je danas u Narodnom muzeju u Zadru. Bukovac je kopiju ovog portreta naslikanog za Dalmatinski sabor poklonio Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti.
U Kući Bukovac čuvaju se dvije male skice za te portrete, lik cara u uniformi i drugi u carskom ornatu.

Pročitajte još

Predstavljena znanstvena monografija „Ekonomska misao u starom i srednjem vijeku“

Dulist

Dubrovački simfonijski orkestar najavljuje dva iznimna recitala

Dulist

Stijepo Mijović Kočan dubrovačkoj publici predstavio knjige ‘Bože moj’ i ‘Pjesnici pljeva’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija