Kultura

‘DUBROVNIK U POZNO LJETO’ Toby Thatcher i Lovre Marušić u Franjevačkoj crkvi

Festival ‘Dubrovnik u pozno ljeto’ bliži se kraju. Publiku očekuju još tri koncerta u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra. U petak, 16. rujna u 21 sat održat će se koncert u Franjevačkoj crkvi, a pred publiku će uz DSO izaći dirigent Toby Thatcher, pobjednik Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata ‘Lovro pl. Matačić’ i pijanist Lovre Marušić.

Toby Thatcher je australsko-britanski dirigent. Suosnivač i dirigent Ansambla x.y, umjetnički direktor Zeitgeista te osnivač i umjetnički direktor Nineteenth Circle. Tijekom sezone 2022.-2023. Toby će debitirati s Ensemble Intercontemporain, Tasmanijskim simfonijskim orkestrom, Komornim orkestrom iz Reykjavíka i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te se vratiti u Slovensku filharmoniju, Southbank Sinfonia & Sydney Youth Orchestra. Godine 2022. Toby je gostujući pomoćni dirigent Londonskog filharmonijskog orkestra. Između 2020. i 2021. bio je asistent dirigenta Nacionalnog orkestra Francuske. Između 2018. i 2019. mentorirao ga je Peter Eötvös. Godine 2019. bio je dirigent na festivalu Cabrillo pod vodstvom Cristiana Măcelarua. Između 2015. i 2017. Toby je bio pomoćni dirigent Sydneyskog simfonijskog orkestra (pod vodstvom Davida Robertsona), a Londonski filharmonijski orkestar pozvao ga je kao gostujućeg asistenta Vladimiru Jurowskom.

Lovre Marušić svoju je međunarodnu reputaciju potvrdio osvajanjem srebrne medalje na prestižnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu-2021 Cleveland International Piano Competition u SAD-u. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu: prva nagrada na 20. Međunarodnom natjecanju Santa Cecilia u Portu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu (2018.) kao i prva nagrada, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić u Novom Sadu (2016.).

Program koncerta:

L. Sorkočević: Simfonija br. 1 u D duru

W.A. Mozart: Koncert za klavir i orkestar br. 25 u C duru, KV 503

J. Haydn: Simfonija br. 100 u G duru, ‘Military’ Hob. I:100

Pročitajte još

Stjepko Mamić laureat za umjetnost Societe Academique Arts-Sciences-Lettres

Dulist

Obavijest za polaznike radionice ‘Dubrovački govor od 16. do 18. stoljeća’

Dulist

Nada Grujić predstavlja knjigu ‘Dubrovačka ladanjska arhitektura’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija