Kultura

‘DUBROVNIK U POZNO LJETO’ Toby Thatcher i Lovre Marušić u Franjevačkoj crkvi

'DUBROVNIK U POZNO LJETO' Toby Thatcher i Lovre Marušić u Franjevačkoj crkvi

Festival ‘Dubrovnik u pozno ljeto’ bliži se kraju. Publiku očekuju još tri koncerta u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra. U petak, 16. rujna u 21 sat održat će se koncert u Franjevačkoj crkvi, a pred publiku će uz DSO izaći dirigent Toby Thatcher, pobjednik Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata ‘Lovro pl. Matačić’ i pijanist Lovre Marušić.

Toby Thatcher je australsko-britanski dirigent. Suosnivač i dirigent Ansambla x.y, umjetnički direktor Zeitgeista te osnivač i umjetnički direktor Nineteenth Circle. Tijekom sezone 2022.-2023. Toby će debitirati s Ensemble Intercontemporain, Tasmanijskim simfonijskim orkestrom, Komornim orkestrom iz Reykjavíka i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te se vratiti u Slovensku filharmoniju, Southbank Sinfonia & Sydney Youth Orchestra. Godine 2022. Toby je gostujući pomoćni dirigent Londonskog filharmonijskog orkestra. Između 2020. i 2021. bio je asistent dirigenta Nacionalnog orkestra Francuske. Između 2018. i 2019. mentorirao ga je Peter Eötvös. Godine 2019. bio je dirigent na festivalu Cabrillo pod vodstvom Cristiana Măcelarua. Između 2015. i 2017. Toby je bio pomoćni dirigent Sydneyskog simfonijskog orkestra (pod vodstvom Davida Robertsona), a Londonski filharmonijski orkestar pozvao ga je kao gostujućeg asistenta Vladimiru Jurowskom.

Lovre Marušić svoju je međunarodnu reputaciju potvrdio osvajanjem srebrne medalje na prestižnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu-2021 Cleveland International Piano Competition u SAD-u. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu: prva nagrada na 20. Međunarodnom natjecanju Santa Cecilia u Portu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu (2018.) kao i prva nagrada, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić u Novom Sadu (2016.).

Program koncerta:

L. Sorkočević: Simfonija br. 1 u D duru

W.A. Mozart: Koncert za klavir i orkestar br. 25 u C duru, KV 503

J. Haydn: Simfonija br. 100 u G duru, ‘Military’ Hob. I:100

Pročitajte još

DANI FRANKOFONIJE Izložba i predavanje ‘Priča o markizu de Piennesu’

Dulist

DJEČJI ODJEL Pričaonica i likovna radionica ‘Noštromo Jakša’

Dulist

‘Vidi kako Lokrum pere zube’ na 20. Virkasu u Virovitici!

Dulist