Županija

Sveučilište u Dubrovniku u projektu BALMAS

Projekt BALMAS

Odjel za akvakulturu, Pomorski odjel i Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku partner je na IPA CBC Adriatic projektu BALMAS (Ballast Water Management System for Adriatic Sea Protection).

Cilj je projekta uvođenje jedinstvenog sustava upravljanja balastnim vodama u svim jadranskim lukama, pružanje potpore nadležnim institucijama za brže i učinkovito donošenje odluka o upravljanju vodenim balastom (DSS – Decision Support System), uspostavljanje sustava ranog upozoravanja o izvanrednim stanjima u lukama (EWS – Early Warning System), utvrđivanje nultog stanja u lukama i kontinuirani monitoring lučkih ekosustava.

U projektu sudjeluje 17 partnera iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Hrvatske. Hrvatski su partneri, uz Sveučilište u Dubrovniku, Ministarstvo pomorstva, transporta i infrastrukture, Udruga Mare Nostrum, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Djelatnici Sveučilišta u Dubrovniku sudjelovat će u više radnih paketa, kao što su ekološka istraživanja u lukama Ploče i Drač (Albanija), uzorkovanje i istraživanje balastnih voda na brodovima te praćenje brodskog prometa u hrvatskim lukama.

Sudjelovanje Sveučilišta u Dubrovniku u projektu BALMAS nastavak je dugogodišnjih istraživanja u ovom području koja je 1998. započeo pok. profesor emeritus Josip Lovrić.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist