Sport

Svečano otvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu

Svečano otvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu
Peking, 04.02.2022 - Svecanost otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu pocela je u petak u 20 sati po lokalnom vremenu (13 sati po srednjoeuropskom vremenu) na Nacionalnom stadionu. Hrvatsku zastavu na otvaranju nosi skijašica Zrinka Ljutic i skijaški trkac Marko Skender. Na slici hrvatski sportaši tijekom otvaranja Zimskih olimpijskih igara. foto HINA/ HOO/ Jaki Franja/ ds

Dvosatnom svečanošću, prepunom svjetlosnih efekata i simbolike iz kineske tradicije, na tek u trećinskoj mjeri ispunjenom Nacionalnom stadionu, poznatom kao ‘Ptičje gnijezdo’, otvorene su 24. Zimske olimpijske u Pekingu. Hrvatsku zastavu na otvaranju Igara nosili su olimpijski debitanti – alpska skijašica Zrinka Ljutić i skijaški trkač Marko Skender.

U kineskoj prijestolnici, kao prvom gradu koji je ugostio i ljetne i zimske Olimpijske igre u povijesti olimpizma, ZOI je otvorio kineski predsjednik Xi Jingping, u društvu predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha. Svečanosti otvaranja ZOI-ja nazočila je i hrvatska članica MOO-a Kolinda Grabar- Kitarović.

Zahvaljujući domaćinu na uloženim naporima za održavanje ‘još jednih sigurnih Igara’, Bach je poručio:

– Vi, olimpijski sportaši, pokazat ćete ovdje kako bi svijet izgledao kada bismo svi poštivali ista pravila. Ovdje neće biti nikakve diskriminacije, u iduća dva tjedna borit ćete se za najveću nagradu, dok živite zajedno pod jednim olimpijskim krovom. Najdublje suosjećam sa svim sportašima koji zbog pandemije ne mogu ostvariti svoj olimpijski san…

Za Lijepu našu će na ZOI-ju u Pekingu nastupiti 11 sportašica i sportaša u 4 sporta: Filip Zubčić, Matej Vidović, Samuel Kolega te Leona Popović, Andrea Komšić i Zrinka Ljutić (svi alpsko skijanje), Vedrana Malec, Marko Skender i Tena Hadžić (skijaško trčanje), Valentina Aščić (brzo klizanje na kratkim stazama) i Lea Jugovac (snowboard). Prva će na borilište upravo snowboardašica Lea Jugovac, koju u Zhangjiakouu očekuju kvalifikacijski nastupi u slopestyleu (subota, 3.45 – 5.50).

Do 20. veljače u trima natjecateljskim zonama na ZOI-ju će nastupiti 2871 sportaš i sportašica iz 91 države svijeta, a u 15 sportova i sportskih grana podijelit će 109 kompleta medalja.  (HOO)

Pročitajte još

Jugaši u finalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist

OSMI DU MOTION Za vikend je grad u pokretu, stižu trkači iz 50 zemalja svijeta

Dulist

‘Pituri’ nastupaju u završnici Kupa Hrvatske

Dulist