Zanimljivosti

Sve što niste znali o krvnim grupama

Sve što niste znali o krvnim grupama

Malo ljudi zna kako krvna grupa nije toliko jednostavna da ju možemo podijeliti na samo četiri različite grupe, već je do danas u ljudskom rodu otkriveno više od 600 različitih krvnih grupa. No temeljna podjela je na grupe AB, A, B i 0.

Važno je znati kako:
A grupa može donirati A i AB krvnoj grupi, no može primati A i 0 grupu
B grupa može donirati B i AB krvnoj grupi, no može primati B i 0 grupa
AB grupa može donirati samo AB krvnoj grupi, a može primati krv od sve četiri krvne grupe
0 grupa može donirati acija, ali može primiti samo krv osobe s 0 krvnom grupom.

Krvne grupe su nasljedne i nepromijenjive karakteristike našeg organizma čije sve uloge nisu još do kraja istražene i dokazane
Ako ste ‘član’ krvne grupe 0 imate veću šansu za dobivanjem čira na želucu, prenio je Hrvatski zavod za transfuzijsku medicnu.
A često se kaže da krvne grupe utječu i na osobnost čovjeka, pa se određene osobine povezuju s krvim grupama. Osobe krvne grupe A su odgovorne i sumnjičave, čvrstog karaktera, no također i provokativne, dok su osobe krvne grupe B razumne i poštene, tolerantne, no promjenjiva mišljenja. Oni koji pripadaju najdarežljivijoj krvnoj grupi su kreativni, vedri i željni isticanja, dok su osobine karakteristične za krvnu grupu AB: osebujnost, osjećajnost, tvrdoglavost i promišljenost, prenosi ordinacija.hr.

A ako imate između 18 i 65 godina, i najmanje 55 kila svoju krv možete darovati kako bi nekome spasili život. To možete napraviti 29. veljače u OB Dubrovnik, na odjelu transfuzije od 8 sati do 11:30.

Pročitajte još

U SRIJEDU Glazbeni kviz za sve generacije u Lazaretima!

Dulist

FRANO MAŠKOVIĆ DANAS SLAVI Mačak sretan rođendan!

Dulist

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist