Aktualno

SVE SE RAZGRABILO Imate li receiver? Nemamo, dođite preksutra!

hdr

Imate li receiver? – glavno je pitanje koje su ovog utorka čuli dubrovački prodavači u butigama od tehnike. Međutim, njihov odgovor ovog je popodneva već bio ‘nažalost, ne’! Dubrovčani su pohrlili kupiti nove receivere ili prijemnike nakon što je upravo ovog utorka u ponoć u većem dijelu Dubrovačko-neretvanske županije ugašen zemaljski signal te sugrađani više neće moći pratiti program putem zemaljskih odašiljača. U pojedinim trgovinama prijemnike su ‘razgrabili’ za samo desetak minuta, a prodavači su ostali zatečeni ovakvom potražnjom.

Kako nam javljaju sugrađani, prilikom obilaska pojedinih trgovina u kojima se inače kupuje tehnika poput upravo prijemnika ili televizora, nastala je prava ‘pomama’ te ih nije dočekao niti jedan. Prodavači su im redom odgovarali neka dođu ponovno u četvrtak u popodnevnim satima kada bi trebali imati nove prijemnike.

Ipak, treba dodati i kako je veliki dio javnosti stava kako je ovo nepotreban trošak, a posebno u sadašnjim okolnostima koronakrize te kako se gašenje signala moglo odgoditi do nekih boljih vremena.

Podsjetimo, gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponoć, u digitalnim regijama će u radu ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu, istaknuli su iz HAKOM-a. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (tzv. Set Top Box) koji mora moći podržati DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati. Treba napomenuti da će nakon gašenja DVB-T odašiljača biti potrebno ponovo pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

OBNOVA CESTA Vojnović na ‘makeoveru’ prije sezone!

Andrea Falkoni Račić

VEĆ SE TRAŽE RADNICI Hoće li sezona podbaciti zbog EP-a u nogometu i Olimpijade?

Ivana Mijić Vulinović

BRAVO ZA VRIJEDNE SNIJEŽNIČARE Novi imidž Male Petke

Dulist