Aktualno

Sve rečeno u ispovijesti trajno je “zapečaćeno”

Sve rečeno u ispovijesti trajno je "zapečaćeno"

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić na svom se Facebook profilu osvrnuo na izmjene Kaznenog zakona.

Njime je, naime, predviđeno svojevrsno kršenje ispovjedne tajne budući da se istim propisuje kako će svećenici i ispovjednici morati policiji prijaviti saznanje da netko planira prekršiti zakon. Biskupovo razmišljanje donosimo u cijelosti:

– Najavljene izmjene i dopune Kaznenog zakona kojima se zadire u pitanje ispovijedi i ispovjedne tajne mnoge zbunjuju. Pitaju se, navodim upite jednog facebook prijatelja, zar i najava počinjenja kaznenog djela nije dio ispovjedna tajne, ako nije u kojim slučajevima ispovjednik može prijaviti takav slučaj i je li ovo praksa već u europskim ili svjetskim zemljama ili je hrvatski specifikum (moguće iz ideoloških razloga ili nepoznavanja crkvenih propisa)?

Zbog interesa javnosti, a i nužnosti da vjernici ne budu zbunjeni kad je riječ o ispovjednoj tajni, na ove, a i sve druge upite koji se tiču ove tematike, odgovaram slijedeće:

Ispovjedna tajna ne dopušta nikakav izuzetak, a što znači da sve ono što je svećenik čuo u ispovjedi ostaje trajno „zapečaćeno“ sakramentom i ni u kojem slučaju ne može biti temelj za prijavu. Nije mi poznato postoje li negdje ovakva praksa. Moguće da takva praksa postoji u kojoj totalitarnoj državi koja niječe vjerske slobode. Republika Hrvatska, bar do sada, nije pripadala takvim državama.

Ta bi praksa bila u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, čl. 40, a i s Ugovorom između Svete stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima, čl. 8, st. 2. Budući da je premijer nakon posjeta papi rekao da neće biti revizije ugovora sa Svetom stolicom – ugovori ne određuju samo financijska pitanja kako se u javnosti može dobiti dojam – mislim da je ovdje riječ o očitom nepoznavanju crkvenih propisa i da će se uočiti pogreška prije izglasavanja u Saboru i stupanja na snagu ovakvog zakona.

U protivnom će se Republika Hrvatska svrstati u države u kojima ne postoji vjerska sloboda, a katolički svećenici će u sličnim slučajevima koji su, istini za volju veoma rijetki, biti kažnjeno gonjeni bez mogućnosti da se brane jer, ponavljam, ono što je svećenik čuo u ispovijedi ostaje trajno „zapečaćeno“ sakramentom.

Pročitajte još

Radnicima u ugostiteljstvu minimalne plaće povećane za prosječno 17 posto

Dulist

Peru Vićanu sud zabranio korištenje pomorskog dobra bez koncesije!

Dulist

Maro Kapović imenovan predsjednikom Sveučilišnog vijeća u Dubrovniku

Dulist