Kultura

Sve je spremno za otvaranje 73. Igara, večeras generalna!

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha sutra, 10. srpnja u 21 sat bit će otvorene 73. Dubrovačke ljetne igre, koje će se tradicionalno od 10. srpnja do 25. kolovoza održati na gotovo 20 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

– Otvaranje Igara uvijek je čast i velika odgovornost. To je nešto što se svake godine očekuje i iščekuje, kako u Gradu, tako i u ostatku Hrvatske. Zadovoljstvo mi je da nakon dvije godine u kojima otvaranja nisu bila u punoj snazi, ove godine imamo i orkestar i zbor i jednu veliku ekipu divnih glumaca koji će ući u Grad – istaknula je redateljica svečanog otvaranja Aida Bukvić koja, zajedno s dramaturginjom Marijanom Fumić, potpisuje i scenarij.

U ceremoniji će tako pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupiti sopranistica Kristina Kolar, Dubrovački simfonijski orkestar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor te Zbor Blasius, a Festivalskom dramskom ansamblu pridružit će se studenti završne godine glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i Folklorni ansambl Linđo. Kraj svečanosti obilježit će vatromet čiji se početak očekuje nakon 22 sata.

Uz brojnu publiku i visoke uzvanike pred crkvom sv. Vlaha, svečano otvaranje 73. Igara prenosit će HR Radio Dubrovnik te Prvi program Hrvatskog radija, a u izravnom prijenosu tradicionalno će moći uživati i gledatelji Prvog programa Hrvatske televizije. U 47 dana nadolazeće festivalske sezone, publici će se predstaviti više od 60 dramskih, glazbenih, folklornih i drugih izvedbi na gotovo 20 ambijentalnih lokacija.

Posebno zanimljiv dio festivala koji prethodi svečanom otvaranju, a kojeg s velikim zanimanjem prate brojni Dubrovčani i njihovi gosti je generalna proba koja će biti održana večeras, 9. srpnja točno u ponoć.

Pročitajte još

DANI EUROPSKE BAŠTINE Prikazan film Tajna Bukovčeve ruke nastao kroz radionice mališana

Dulist

Dubrovački muzeji obilježavaju Dane europske baštine

Dulist

U punoj crkvi Male braće završen 6. Stradun Classic

Dulist