Kultura

Sve je spremno za otvaranje 73. Igara, večeras generalna!

Sve je spremno za otvaranje 73. Igara, večeras generalna!

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha sutra, 10. srpnja u 21 sat bit će otvorene 73. Dubrovačke ljetne igre, koje će se tradicionalno od 10. srpnja do 25. kolovoza održati na gotovo 20 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

– Otvaranje Igara uvijek je čast i velika odgovornost. To je nešto što se svake godine očekuje i iščekuje, kako u Gradu, tako i u ostatku Hrvatske. Zadovoljstvo mi je da nakon dvije godine u kojima otvaranja nisu bila u punoj snazi, ove godine imamo i orkestar i zbor i jednu veliku ekipu divnih glumaca koji će ući u Grad – istaknula je redateljica svečanog otvaranja Aida Bukvić koja, zajedno s dramaturginjom Marijanom Fumić, potpisuje i scenarij.

U ceremoniji će tako pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupiti sopranistica Kristina Kolar, Dubrovački simfonijski orkestar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor te Zbor Blasius, a Festivalskom dramskom ansamblu pridružit će se studenti završne godine glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i Folklorni ansambl Linđo. Kraj svečanosti obilježit će vatromet čiji se početak očekuje nakon 22 sata.

Uz brojnu publiku i visoke uzvanike pred crkvom sv. Vlaha, svečano otvaranje 73. Igara prenosit će HR Radio Dubrovnik te Prvi program Hrvatskog radija, a u izravnom prijenosu tradicionalno će moći uživati i gledatelji Prvog programa Hrvatske televizije. U 47 dana nadolazeće festivalske sezone, publici će se predstaviti više od 60 dramskih, glazbenih, folklornih i drugih izvedbi na gotovo 20 ambijentalnih lokacija.

Posebno zanimljiv dio festivala koji prethodi svečanom otvaranju, a kojeg s velikim zanimanjem prate brojni Dubrovčani i njihovi gosti je generalna proba koja će biti održana večeras, 9. srpnja točno u ponoć.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist