Kultura

REDATELJICA OVOGODIŠNJE CEREMONIJE AIDA BUKVIĆ ‘Otvaranje Igara uvijek je čast i velika odgovornost’

REDATELJICA OVOGODIŠNJE CEREMONIJE AIDA BUKVIĆ 'Otvaranje Igara uvijek je čast i velika odgovornost'

Još su tri dana do otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara! Provjerite što nam je redateljica ovogodišnje svečane ceremonije Aida Bukvić rekla za ovotjednu rubriku Blic 5 – ističu iz Dubrovačkih ljetnih igara u njihovom newsletteru.

Teret režiranja otvaranja po povratku na staro?

Otvaranje Igara uvijek je čast i velika odgovornost. To je nešto što se svake godine očekuje i iščekuje, kako u Gradu, tako i u ostatku Hrvatske. Zadovoljstvo mi je da nakon dvije godine u kojima otvaranja nisu bila u punoj snazi, ove godine imamo i orkestar i zbor i jednu veliku ekipu divnih glumaca koji će ući u Grad.

Koncept otvaranja 73. Igara, koja je nit vodilja?

Sloboda, kako živimo u neizvjesnim vremenima i kako je sloboda okosnica i krilatica Igara i Grada u kojem se nalazimo. Gundulić kao pjesnik slobode na jedan dan, jednu večer postat će knez i pustiti glumce u Grad.

Inspiracija?

Motivom slobode bavili smo se lani u predstavi Glava lava, gdje je jedan od glavnih likova Gundulić kao pjesnik slobode, i gdje su se propitivale granice osobne slobode, a onda i što nama sloboda znači. Međutim, nikad nismo mislili da ćemo nakon događanja devedesetih opet na neki način slobodu tako dragocjeno doživljavati, kao neko svečano pravo.

Studenti glume i Igre?

Studenti glume uvijek su živjeli s Igrama, nekad češće, nekad rjeđe. Dora Ruždjak Podolski i ja predajemo na Akademiji pa je bio logičan izbor da angažiramo zadnju, petu godinu kako bismo ih predstavili i kako bismo im pružili priliku da budu dio ovog svečanog događaja.

Što je stresnije, generalna proba ili svečano otvaranje?

Pa sigurno generalna proba. Mislim da je taj sud javnosti i sud Grada presudan i da su generalne probe uvijek na neki način zeleno svjetlo za dalje.

Fotografija: Ines Novković

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist