Aktualno

Sve je isto k’o i lani

Sve je isto k'o i lani

Jesu li dubrovački hoteli početkom srpnja, nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, 'na svojoj koži' osjetili pad prometa i lošiju popunjenost, kakvu bilježe neki drugi dijelovi Hrvatske?

U Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika saznali smo kako od početka godine dubrovački hoteli, koji inače raspolažu s 39 posto ukupnog smještajnog kapaciteta na području grada Dubrovnika, bilježe dobre rezultate.
– Hoteli u Dubrovniku ostvarili su 895 466 noćenja ili 1 posto više nego u isto vrijeme 2012. godine te 5 posto dolazaka više (274 093) nego u isto vrijeme prošle godine – kažu iz TZ-a. Međutim, riječ je o razdoblju 'prije EU'. Pa premda je u lipnju hotelski smještaj bilježio rast od pet posto, u srpnju je, čini se, slika bitno drukčija.

Naime, iako je u Dubrovniku u tih dvadeset dana ukupno ostvareno 9 posto više dolazaka (82 024) i 6 posto više noćenja (345 119), prema podacima gradskog TZ-a, dubrovački hoteli bilježe slabiju popunjenost nego lani – ostvaruju 6 posto manje noćenja i 4 posto manje dolazaka nego od 1. do 20. srpnja 2012. godine.

Tako se glasine u hotelijerskoj branši kako je, što se tiče hotela, ova turistička sezona 'na rubu podbacivanja' nisu pokazale baš potpuno točnima, ali ipak – minus je prisutan. Upravo taj pokazatelj nagnao nas je da ispitamo pravo stanje u nekim dubrovačkim hotelskim kućama.
 
ALH: Ista popunjenost
 
Tako nam je direktor Hotela Lapad Željko Miletić kazao kako je, što se tiče njegovog hotela, situacija zapravo – odlična.
– U ovom trenutku u našem hotelu bilježimo popunjenost od oko 95 do 96 posto – rekao nam je Miletić, inače i predsjednik Strukovne grupe hotelijera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubrovačko-neretvanske županije. Što se tiče stanja u dubrovačkim hotelima, Miletić očekuje nešto slabiji srpanj, ali i solidni kolovoz i rujan.

Iz grupacije Adriatic Luxury Hotels dobili smo informaciju kako kod njih zapravo nema šokova i iznenađenja.
– Uspoređujući podatke o popunjenosti na dan 22. srpnja 2013. godine s istim danom prošle godine, hoteli grupacije Adriatic Luxury Hotels (ALH) na dubrovačkom području ostvaruju istu razinu popunjenosti od 93 posto. Iznimka je jedino Hotel Odisej na Mljetu koji na jučerašnji dan bilježi pad popunjenosti od 10 posto u odnosu na isti dan prethodne godine – kazali su nam iz grupacije Adriatic Luxury Hotels.

Iz hotela Rixos Libertas odgovorili su nam pak kako je i u njihovom hotelu popunjenost ista kao lani, s jednim postotnim bodom boljim rezultatom nego ALH.
– S današnjim danom (utorak, 23. srpnja, op.a.) u našem hotelu bilježimo popunjenost od 94 posto, što je jednak rezultat onome iz 2012. godine – kazali su nam iz Rixosa.
 
Hilton: Još je rano
 
Iz hotela Hilton Imperial istaknuli su kako trenutno nisu u potpunosti ispunili očekivanja, ali su i dodali kako je 'još uvijek je rano zaključivati mjesec'.
– Zadnjih godina trend poslovanja se u potpunosti promjenio te se realizacija odvija u posljednji trenutak. Kada uspoređujemo isto razdoblje od prethodne godine, situacija je neznatno lošija. No, ona se svakodnevno mijenja, kako za srpanj, tako i za naredne mjesece – optimistični su u Hiltonu.

Iz Hotela Maestral saznali smo kako su na dan 22. srpnja 2013. godine u svojih pet hotela (Komodor, Adriatic, Vis, Uvala i Splendid) ostvarili jednaki broj noćenja kao i godinu ranije (67.300), uz 4 posto viši ukupni prihod po noćenju.
– Popunjenost kapaciteta u razdoblju od 1. do 22. srpnja ove godine jednaka je kao u istom razdoblju 2012. godine i iznosi 86 posto – istakli su iz Hotela Maestral te dodali kako, zbog uvođenja viza za državljane Rusije, bilježe pad dolazaka s tog tržišta od 27 posto, međutim, kako su objasnili, taj je pad kompenziran značajnim porastom dolazaka turista iz skandinavskih zemalja.
Dakle, općenito govoreći, dubrovački hoteli bez većih bi stresova trebali preživjeti srpanjsku 'krizicu', a o ukupnim učincima sezone razmišljat će  – na zimu.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist