Aktualno

SURADNJA OB DUBROVNIK S MEDICINSKIM FAKULTETOM Mladi liječnici iz županije stjecat će kompletna znanja i vještine u Dubrovniku i Splitu

SURADNJA OB DUBROVNIK S MEDICINSKIM FAKULTETOM Mladi liječnici iz županije stjecat će kompletna znanja i vještine u Dubrovniku i Splitu

Nedavnom odlukom Katedre za kirurgiju Medicinskog fakulteta u Splitu tri odjela Opće bolnice Dubrovnik i to Odjel Ortopedije i traumatologije, Odjel plastične kirurgije i kirurgije dojke te Odjel Neurokirurgije ispunili su kriterije za obavljanje studentske nastave pa će se predavanja, seminari i vježbe za studente MF u Splitu moći obavljati u OB Dubrovnik.Tim povodom ovog petka na konferenciji za medije više su o projektu govorili ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić i dekan Medicinskog fakulteta u Splitu Ante Tonkić.

-Prije dvije godine u prostorima županije potpisan je ugovor o suradnji Medicinskog fakulteta u Splitu i Opće bolnice Dubrovnik kao nastavne baze tog fakulteta. U međuvremenu je došla korona pa se nastava odvijala u smislu B predavanja nas koji smo uključeni u taj oblik nastave iz kirurgije, ali nisu još postojali uvjeti, odnosno epidemiološke mjere, za dolazak studenata s Medicinskog falkulteta u našu ustanovu. U ovom trenutku neki odjeli kirurških službi s obzirom, da imamo veliku ambiciju da i oni postanu klinički, zadovoljavaju te uvjete. Posljednje dvije godine nismo se, dakle, samo bavili pružanjem zdravstvene usluge za vrijeme pandemije, već i drugim stvarima poput ovih. Ovo je veliki iskorak za našu ustanovu, djelatnike i odjele. Postoji još odjela koji će se tome pridružiti. Ovo je priznanje rada i edukacije znanstvenih i nastavnih dostignuća naših djelatnika – rekao je Bekić.

Dekan Tonkić naglasio je kako je ovaj ugovor iskorak Opće bolnice Dubrovnik, ali predstavlja i čast Medicinskom fakultetu.

-Dobro je poznata povijest dubrovačke medicine koja je komparativna doprinosu Dubrovačke Republike. Medicinski fakultet je izimno dobro pozicioniran na nacionalnoj i mđunarodnoj razini i možemo reći da je jedan od najcjenjenijih fakulteta u široj regiji jugioistočne Europe. Realizacija ovog ugovora najviše će koristiti mladim liječnicima iz ove županije koji će moći svoju cjelokupnu stručnu znanstvenu i nastavnu izobrazbu steći u Dubrovniku i Splitu. To je jako bitno u zadržavanju mladih liječnika u našoj bolnici i to je dobrar put te glavni cilj realizacije našeg sporazuma – rekao je Tonkić.

Kako će to izgledati u praksi prokomentirao je ravnatelj Bekić. Naglasio je da se na petoj godini medicine sluša predmet kirurgije, a nakon sastanka sa zainteresiranim studentima bit će poznat koliko će ih doći u Dubrovnik. Oni će tjedan dana boraviti na Odjelu za plastičnu kirurgiju i Odjelu za ortopediju i traumatologiju.

-Dio boravka uključit će nastavu, predavanja, seminare te vježbe u bolnici. Imat će priliku upoznati rad naše bolnice te istovremeno će odslušati nastavu. Bolnica će osigurati sve potrebno u smislu smještaja i prehrane kolega – naglasio je Bekić, a potom je osvrnuo i na stambeno zbrinjavanje liječnika i medicinskih sestara. Istaknuo je da još uvijek vjeruje u projekt njihovog stambenog zbrinjavanja na Pobrežju.

-Postoji još nekoliko projekata. Korona je usporila adaptaciju šestog kata i izgranju smještajnog objekta unutar granica OB Dubrovnik. Sretni smo što imamo ove godine puno specijalizanata. Interes itekako postoji, a po mojim informacijama , dosta je naših mladih sugrađana ove godine upisano na medicinske fakultete, što daje dodatni optimizam – istaknuo je Bekić.

Još od ranije taj status kliničkog odjela stekao je Odjel oftalmologije OB Dubrovnik na kojem su nastavu iz oftalmologije obavljali studenti splitskog fakulteta početkom 2021. godine. promocija suradnje OB Dubrovnik s Medicinskim fakultetom iz Splita utemeljena na ranije potpisanim Ugovorima o suradnji između Sveučilišta u Splitu i Medicinskog fakulteta Split s OB Dubrovnik.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist