Politika

Šuica: Protivimo se ratifikaciji sporazuma s BiH

Šuica: Protivimo se ratifikaciji sporazuma s BiH

Oštro se protivimo ratifikaciji sporazuma Tuđman – Izetbegović – istaknula je na konferenciji za medije predsjednica dubrovačkog HDZ-a i predsjednica HDZ-ovog nacionalnog Odbora za vanjsku politiku i europske integracije Dubravka Šuica.

– Ishitreno je i nedovoljno jasno zašto se baš u ovom trenutku ide u ratifikaciju tog sporazuma, prije nego li su se saslušala sva stajališta i uvažila mišljenje tri stručnjaka koji su u četvrtak predstavili svoju najnoviju knjigu na temu granice s BiH. Jakim argumentima su pokazali zbog čega 1999. godine taj sporazum nije ratificiran i zbog čega je predsjednik Tuđman, koji ga je potpisao, odustao od njegovog slanja u sabor – rekla je Šuica.

– Ključni dokument iz 1974. godine je falsifikat nastao od strane Povjerenstva za utvrđivanje granica. Ključni su i Badinterovi kriteriji iz 1992. godine, koji se odnose na granice od 25. lipnja 1991. godine, a koje su postojale i smatrane su granicama i kao takve su prepoznate – izjavila je Šuica.

Gradski vijećnik Antun Kisić apelirao je na najodgovornije, predsjednika Josipovića i premijera Milanovića.

– Josipović, koji je inače profesor prava, ne može reći da su mu neke stvari servirane ili da je bio u zabludi. On može tražiti sjednicu Vlade i Sabora te tražiti da se žurno obustavi postupak ratifikacije. Apeliram i na premijera Milanovića, da se ostavi čitanja Biblije i da se uhvati Ustava RH i drugih propisa koji reguliraju promjene granica, te da sasluša dubrovačku javnost, akademika Vekarića, profesora Ćosića i Nika Kapetanića, koji su različitih političkih opcija, a koji upozoravaju na nastale pogreške – istaknuo je Kisić.

Zatražio je još jednom žurnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika po pitanju ratifikacije, u ime HDZ-a i svoje osobno.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist