Grad

SUBVENCIONIRANJEM LETOVA DO CJELOGODIŠNJEG TURIZMA Hotelijeri podržavaju Vlahušića, ali…

SUBVENCIONIRANJEM LETOVA DO CJELOGODIŠNJEG TURIZMA Hotelijeri podržavaju Vlahušića, ali...

Dubrovnik već godinama želi postati cjelogodišnja turistička destinacija. Razna su promišljanja u tom pravcu postojala, pa iako su pred i posezona sve dulje, zimsko razdoblje i dalje je neiskorišteno. Glavni problem zapravo leži u prometnoj izoliranosti Dubrovnika tijekom zime, čega su svjesni i sami turistički djelatnici, koji već neko vrijeme apeliraju i ističu kako se nešto po tom pitanju mora napraviti. Zajedničkim, konkretnima akcijama na razini cijele destinacije.
U tom pravcu ovih je dana stigao i prijedlog gradonačelnika Andra Vlahušića proizašao iz sastanka radne skupine zadužene za kreiranje i razvijanje slike Dubrovnika kao cjelogodišnje destinacije koja okuplja direktore prodaje dubrovačkih hotela, predstavnike turističkih agencija i ugostitelja. Vlahušić tako predlaže uvođenje naknade za hotelijere i privatne iznajmljivače koja bi se plaćala od lipnja do rujna, a čija bi sredstva bila namijenjena za subvencioniranje letova tijekom zime. Sve to dok se ne pristupi izmjeni zakona o boravišnoj pristojbi.

Naknada po noćenju
– Potvrđen je zajednički stav da je potrebno nastaviti pregovore s aviokompanijama koje će Dubrovnik povezivati s Frankfurtom, Londonom i Istanbulom tijekom cijele sezone uključujući po tri tjedne rotacije tijekom zimskih mjeseci. Na sastanku je zaključeno da će se nastaviti s planom i prijedlogom subvencioniranja praznih sjedala od prosječne popunjenosti do točke isplativosti u iznosu od po 100 EUR po sjedalu za Frankfurt i Istanbul, odnosno 100 GBP po sjedalu za London. Da bi se navedeni letovi što bezbolnije realizirali potrebno je stvoriti preduvjete koji bi osigurali neophodna financijska sredstva – naveo je u pismu hotelijerima Vlahušić, a kao korektno rješenje istaknuta je korekcija boravišnih pristojbi u sezoni.
– Dok ne dođe do promjene zakona koji će to omogućiti, predlaže se naknada u iznosu od 2 kune po noćenju za hotele, te 1 kunu po noćenju za privatni smještaj kako bi se ostvareni višak sredstava namjenski utrošio upravo na rješenje dostupnosti tijekom zimskog reda letenja. Navedena naknada bi se izdvajala od lipnja do rujna tekuće godine – prijedlog je gradonačelnika, koji je svim dubrovačkim hotelijerima uputio pismo kako bi se o prijedlogu očitovali te iskazali odluku o sudjelovanju u projektu.
Zanimao nas je i stav hotelijera o ovom prijedlogu, hoće li ga podržati te treba li ga možda doraditi i na koji način. Evo što su nam odgovorili iz društva Valamar Riviera te Jadranskih luksuznih hotela (JLH).

Odluka nakon detaljnih analiza
– Društvo Valamar Riviera primilo je dopis Grada Dubrovnika s prijedlogom suradnje u segmentu jačanja Dubrovnika kao cjelogodišnje destinacije s modelom subvencioniranja avionskih linija tijekom zimskog razdoblja. Podržavamo svaku inicijativu koja vodi ostvarenju toga cilja te ćemo nastaviti i dalje zajednički raditi i surađivati jer jedino tako možemo postići da Dubrovnik i u zimskim mjesecima postane nezaobilazno odredište brojnih turista – ističe Marin Gulan, direktor Sektora prodaje, marketinga i upravljanja prihodima Valamar Riviere Dubrovnik. No, napominje kako je subvencioniranje linija u zimskom razdoblju samo jedan od mogućih modela.
– Subvencioniranje avionskih linija u zimskom razdoblju je samo jedan od mogućih modela te je prije donošenja bilo kakvih zaključaka i odluka potrebno napraviti detaljne analize i izračune kako bi se došlo do najboljeg rješenja, odnosno modela koji će zadovoljiti sve uključene strane – zaključio je Gulan.

Pristojba i za goste s cruisera
– Jadranski luksuzni hoteli su se odazvali pozivu gradonačelnika na suradnju na rješavanju dostupnosti destinacije u zimskom razdoblju te su izrazili suglasnost da se krene prema zakonskim izmjenama koje će omogućiti promjenu boravišne pristojbe (uvećanje za 2 kune po noćenju u razdoblju od lipnja do rujna), isključivo u svrhu subvencioniranja zimskih letova. U svom odgovoru, naglasili su kako bi predmetno uvećanje trebalo biti dio proračuna Turističke zajednice grada Dubrovnika, isključivo u svrhu subvencioniranja zimskih letova. JLH su iznijeli i potrebu uvođenja dodatne pristojbe za posjetitelje kružnih putovanja, također kroz zakonske izmjene, a sredstva bi bila dio iste proračunske stavke, dok je iznos potrebno usuglasiti s pružateljima usluga brodovima na kružnim putovanjima – ističu iz JLH-a.
Nadalje napominju kako u kratkom roku nije moguće provesti sve zakonske promjene koje bi omogućile gore navedeno, Jadranski luksuzni hoteli suglasni su sudjelovati u iznosu 2 kune po noćenju na području grada Dubrovnika u razdoblju od lipnja do rujna tekuće godine, u svrhu subvencioniranja zimskih letova, uz uvjet da 70 posto udjela hotelskih smještajnih jedinica na istom području participira u predmetnom programu.
– Iznimno važnim smatramo sagledati pozitivne dugoročne učinke koje bi otvaranje, odnosno dodavanje novih linija, donijelo Dubrovniku u cjelini te vjerujemo da kao pravni subjekt, koji je ovaj prijedlog zaprimio, trebamo odgovorno pristupiti odluci o sudjelovanju u subvencioniranju letova, svjesni da tom odlukom potencijalno odlučujemo i o sudbini Dubrovnika, pa tako i svojoj – zaključuju iz Jadranskih luksuznih hotela.
Odgovor o detaljima ovakvog modela subvencioniranja do zaključenja ovog broja nismo dobili od Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist